Megszerették a hívek a Szentatyát

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_benedek_papa01.jpgHálaadó szentmise XVI. Benedek pápáért február 28-án, a csíksomlyói kegytempmom-pápai kisbazilikában az esti szentmise keretében hálát adnak Istennek, hogy az egyházat megajándékozta XVI. Benedek pápával. Urbán Erik templomigazgató megosztotta gondolatait olvasóinkkal a péteri szolgálatról leköszönő pápáról.

XVI. Benedek pápa 2010-ben kiadott interjúkötetét olvassa ezekben a napokban Urbán Erik atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. Az olvasottakkal kapcsolatban elmondja: akkor, amikor az egyházat sorozatos támadások érték, XVI. Benedek pápa úgy fogalmazott , hogy a pásztor nem hagyhatja el nyáját, amikor az bajban van. Abban az esetben azonban, ha úgy fogja érezni, hogy testileg, lelkileg és szellemileg meggyengül, akkor leköszön a péteri szolgálatról. Ennek pedig, úgy látszik, most jött el az ideje.
– XVI. Benedek szépen lezárta II. János Pál pápa korszakát, mert korszakról beszélhetünk, és áthidalta az azt követő, átmeneti időszakot – mondja Erik atya, aki XVI. Benedek megválasztása után részt vett egy szerdai, pápai kihallgatáson, ahol azt tapasztalta, hogy nemhogy csökkent volna az érdeklődés, hanem megnőtt a kihallgatáson résztvevők száma. Ezt azzal magyarázták, hogy II. János Pál pápát nézni, XVI. Benedek pápát pedig hallgatni mentek a hívek a kihallgatásra. – Megszerették a hívek a pápát – összegez Erik atya.
XVI. Benedek pápa megválasztásakor azt nyilatkozta, hogy egyszerű és alázatos szőlőmunkásként szeretne szolgálni. Ez az alázat nyilvánult meg múlt hétfői bejelentésében is: a világ annyira gyors. hogy ő már nem tud vele haladni, és Krisztus ügyéért háttérbe tud vonulni. Megdöbbentett a hír, amit csak hittel lehet elfogadni – összegez Urbán Erik templomigazgató.
Takács Éva,
Hargita Népe,
2013. február 20.