Felkészülési lehetőség húsvétra a kolozsvári ferences kolostorban

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_03.kolozsvari-templom-k.jpg„A kedves híveket arra biztatom – írja fr. Pantea Tibor, a kolozsvári ferences templom igazgatója a Vasárnap katolikus hetilap 2013. február 26-ai számában –, hogy éljenek az egyház által felkínált kegyelmi lehetőségekkel, keressék fel gyakran azokat a »lelki vendéglőket«, ahol a szívük meg tud nyugodni, és új erőre kap, megízlelve az Úr édességét és jóságát!

Az ehhez való érzékenységet akkor tudjuk kiművelni magunkban, ha a nagyböjt idején naponta szakítunk magunknak olyan időt, amikor csak Istennel találkozunk, és ehhez mindenáron ragaszkodunk. Ilyenkor letérdelhetünk az Úr keresztje elé, szemlélve azt, amit értünk vállalt, de mindenki választhatja azt az imaformát, amely leginkább megnyitja számára Isten jelenlétét. Ha ez meglesz, akkor a lelkünk vezetget majd minket. Így nem fog hiányozni ebből a böjti időből sem az Isten, sem az emberszeretetben megnyilvánuló cselekedetek.”
A szokásos liturgikus program mellett jó alkalom az elcsendesedésre, a nagyböjt megélésére és a feltámadási örömünnepre való felkészülésre a nagyszerdától nagyszombatig, azaz 2013. március 27–30. között a kolozsvári ferencesek által tartott szent három nap. Olyan sajátos és ritka lehetőségről van szó, amelynek során azoknak, akiknek erre lelki igényük van, alkalmuk lesz átelmélkedni a szent három nap liturgiáját, és bekapcsolódhatnak a szerzetesek imaéletébe.
b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_02.fr.pantea-tibor-k.jpgA március 27-én, nagyszerdán este kezdődő lelki program március 30-án, nagyszombat délelőtt végződik, hogy este a feltámadási szertartáson már mindenki otthon, saját plébániai közösségében tudjon ünnepelni. Jelentkezni és bővebb információt az alábbi címen, illetve telefonszámon lehet kérni: Kolozsvári Ferences Kolostor, Fr. Pantea Tibor OFM, 400112 Cluj- Napoca, Str. Victor Deleu nr. 4., tel. 0264-594377, 0746-774701, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A nagyböjti és a húsvéti liturgia további rendje a kolozsvári ferences templomban a következő:
2013. március 15–17. között lelkigyakorlat lesz: március 15-én és 16-án az este 6, március 17-én a délben 12 órakor kezdődő szentmise keretében. Március 16-án reggel 9-től az este 6 órakor kezdődő szentmiséig lelki napra kerül sor.
Március 28., nagycsütörtök: este 6 órakor szentmise az Utolsó Vacsora emlékére, utána Krisztus Urunk búcsúbeszédének felolvasása; március 29., nagypéntek: reggel 8-kor zsolozsma, délután 5-kor keresztúti ájtatosság, este 6 órától csonka mise – megemlékezés Urunk kínszenvedéséről és kereszthaláláról; március 30., nagyszombat: reggel 8-tól zsolozsma, reggel 9-től este 6-ig imádkozási lehetőség a szentsírnál, este 8-kor kezdődik a feltámadási szertartás; március 31-én, húsvétvasárnap és április 1-jén, húsvéthétfőn reggel 9-kor és délben 12 órakor lesznek szentmisék. Húsvétvasárnap reggel a 9 órás szentmise után ételszentelés lesz.
Borsodi L. László
ferences sajtóreferens