Könnyekkel és éljenezve búcsúztak XVI. Benedektől

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_kep-fatimail.jpgAlapvetően pozitív érzelmekkel nyilatkoztak szerdán a sajtónak a Szent Péter téren összegyűlt hívők, akik a távozó XVI. Benedek legutolsó általános audienciáján vettek részt, köztük a Rómába érkezett nagyváradi zarándokok is.

„Jó érzés volt látni az emberek arcán a meghatódottságot és a pápához való ragaszkodást. XVI. Benedek távozása szomorú esemény, mégis tömeges ünneppé vált, mivel utolsó szavaival is megerősítette hitükben az embereket!" – mondta Kovács Ferenc Zsolt, a nagyváradi egyházmegye irodaigazgatója Rómában az MTI-nek.
A Böcskei László püspök vezetésével Nagyváradról érkezett 35 fős zarándokcsoport nem tudta, hogy régóta tervezett római útja az egyházfő lemondásával fog egybeesni. A csoport tagjainak többsége első alkalommal járt Rómában, és nem sajnált kora reggeltől a Szent Péter téren várakozni, hogy „jó helyről, közelről lássa a pápát". Egyedül azért aggódtak, hogy a konklávé közeledte miatt nem fogják tudni látni a pápa lemondása nyomán bezárt Sixtus-kápolnát.
A 44 éves Maria és férje Milánóból éjszaka vonattal utazott Rómába, hogy elköszönhessen XVI. Benedektől. „Amikor meghallottam, hogy lemond, önmagamban gyengeséggel vádoltam meg. Azóta megértettem, hogy saját korlátait elismerve, alázatból vonul vissza" – hangoztatta az olasz sajtónak.
Az évtizedek óta a Vatikánban dolgozó Cesare Tassi nem titkolta, hogy könnyekig meghatódott XVI. Benedek utolsó nyilvános fellépésén. „Bíboros kora óta ismerem, hiányozni fog" – mondta. Tassi rendkívüli munkahelyet tölt be: az utolsó négy konklávén ő gyújtotta be a Sixtus-kápolna kályháját, amelyben a pápaválasztó bíborosok szavazócéduláit égetik el.
A Szent Péter téren összegyűlt százötvenezres tömegben volt, aki fájdalmát hangoztatta a pápa távozása miatt, mások szerint XVI. Benedek nem félt megmutatni, hogy az egyházfő is ember. „Szomorúak vagyunk, hogy utoljára látjuk" – ismételték a Szent Péter térre néző üzletek tulajdonosai.
A pápát az audiencia elején dobszóval üdvözlő fiatalok Viva il Papa! (Éljen a pápa!) kiáltással vonultak el az Angyalvár felé.
Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője bejelentette, hogy az audiencián 70 bíboros vett részt, ennyien érkeztek már meg Rómába.
MTI/erdely.ma