Meghívó a Csíksomlyói Búcsúra

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_somlyovonat.jpgUtazzon velünk a Nemzeti Különvonaton a Csíksomlyói Búcsúra!
A zarándoklat fővédnöke: Böjte Csaba ferences rendi testvér

A Kárpát-Európa Utazási Iroda, az Indóház vasúti magazin szervezésében és a Panoráma Világklub együttműködésével
2013. május 17 - 20. között
Magyarország leghosszabb, 16 kocsiból összeállított
NEMZETI KÜLÖNVONATA
- a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz egy szerelvényként -
viszi utasait - a magyar nemzet számára meghatározó évforduló tiszteletére Hunyadi Mátyás arcképével feldíszített mozdonnyal - a Csíksomlyói Búcsúra és a nemzeti összetartozás megemlékezésére a Gyimesekbe!
- 4 nap félpanzióval,  szállás székely-magyar családoknál –
http://karpateuropa.hu/data/data/kepek/0/306.jpg
A III. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatának résztvevői, így a távoli országokból érkezők a magyarországiakkal együtt külön kocsiban utaznak, s számukra  egyedi programot is szerveznek a rendezők, így részt vesznek a Gyimesi és a Csángó Világklubok  alakuló eseményén.
Jöjjön velünk Ön is, ünnepeljünk együtt!
A Világtalálkozói csoport programtervezete a Csíksomlyói Pünkösdi Búcsú  alkalmából (2013. május 17-20.)
1. nap - Az indulás napja
2013. május 17-én pénteken hajnalban a budapesti Keleti  Pályaudvar előcsarnokában lesz a gyülekezés, ahol a  Csíksomlyó Expressz szerelvényén  a III. Magyar Világtalálkozó  delegáltjai a szerelvény első kocsijában kapnak elhelyezést. Az indulás előtt megtörténik a vonat felszentelése és megáldása.
A mintegy 12 órás utazás közben lehetőség nyílik a baráti beszélgetésekre, az ismerkedésre, s az adott útszakaszokról utaskísérőink jóvoltából a folyamatos ismeretszerzésre, a címer kiállítás megtekintésére, valamint a vonaton velünk utazó népzenei együttes műsorainak meghallgatására, megtekintésére. A búcsúra történő lelki felkészülés segítőjeként velünk együtt utazik Petrás Mária moldvai csángó keramikus, énekes előadóművész. A missziós küldetésen részt vevők számára a lelki táplálék mellett a testi szükségletek is központi szerepet kapnak, hisz büfé és étkező kocsik egyaránt lesznek a szerelvényen.
Érkezés Székelyföldre, Alcsíkba a késő esti órákban.  A Világtalálkozó delegáltjai és kísérői Csíkszentimrén lesznek elszállásolva, vendégszerető székely családoknál.
2. nap – Az Istentisztelet napja
2013. május 18. szombat, Ünnepi Istentisztelet. Reggeli után az adott menetrendrendhez igazodva foglaljuk el helyeinket a Csíksomlyó Expresszen, majd Csíkszeredán leszállva lehetőleg egy „keresztalját” (zarándok csoportot) alkotva vonulunk fel Csíksomlyóra, s onnan az ünnepi istentisztelet helyszínére,  a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó között fekvő nyeregbe. A megfelelő edzettséggel rendelkezők és erős hittel bírók az úgynevezett Jézus-hágóján való felmenetelt is kipróbálhatják, hisz a búcsús nép szívesen jár imádkozva  végig ezen a stációs keresztúton. Több százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12 óra 30 perckor kezdődő szentmisén, ahol elhangzik a világtalálkozói csoport köszöntése, akik a világ számos országából zarándokolnak Csíksomlyóra, hitet téve a Világtalálkozó mottója, a határtalan összefogás gondolata mellett.
Csángó műsor. A mise befejeztével kerül sor a moldvai csángó és a Világklub-hálózat delegátusainak ünnepi találkozására, valamint a Panoráma Világklub Moldvai Csángó Társklubjának hivatalos megalakulására. Fakultatív programként érdemes megtekinteni a délután folyamán a Kis-Somlyó tetején lévő Salvator kápolnát, a Szenvedő kápolnát, a Szent Antal kápolnát, a Szent Csodatévő Szűz Mária szobrot a kegytemplomban. Frissítő üdítőként kortyolgathatunk  a Barátok feredőjénél lévő borvíz kútból. Ezeken kívül számos látnivaló, pünkösdi vásári élményben lehet részünk Csíksomlyón és Csíkszereda városában.
Székely népi együttes műsora. Este 19 órakor Csíkszeredában, a Városi Művelődési Házban megtekinthetjük a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes lélekemelő, egyben szórakoztató előadását. Akik a néptáncosok előadására kíváncsiak, azok egyéni módon juthatnak vissza a várostól 12 km-re lévő Csíkszentimrére (távolsági busszal, taxival, vonattal, stoppal, stb.) Akik a zarándokvonattal szeretnének visszautazni szálláshelyeikre, azok a délutáni kijelölt időpontban kell, hogy a Csíkszeredai Vasútállomásra visszaérkezzenek. Vacsora szállásadóinknál.
3. nap – Csángók között az ezeréves határon
2013. május 19-én vasárnap kora reggel frissen, a szombati ünnepi pünkösdi búcsú hatása alatt, készülünk a gyimesi zarándoklatra. A Csíksomlyó Expressz Csíkmadéfalván egyesülve a Székely Gyorssal már egy szerelvényként, 16 kocsival robog majd velünk az ezeréves határ közeléig, pontosan a gyimesbükki indóházig. A gyimesbükki vasútállomáson ünnepi, szívbemarkoló fogadás keretén belül várnak bennünket a gyimesi csángók.
Az állomástól a Rákóczi vár romjáig, illetve a gyimesbükki kicsiny 30. számú MÁV őrházig gyalogolunk. A Kontumáci kápolnánál szentmisét hallgatunk meg, ahol Böjte Csaba ferences rendi testvér  is köszönti az egybegyűlteket. A magyar mozdonyoknak az ezeréves határra történő ünnepi begördülése után feltöltődve, de kissé éhesen keressük fel a gyimesbükki Deáky Panziót, s ott is fogyasztjuk el ebédünket: erdélyi csorba sok zöldséggel , borjúhússal,  főételként  pedig a Deáky András szervírozta: borjúhúsból készült étel, borjúpaprikás körítéssel, savanyúsággal, előtte pedig egy pohár székely köményes pálinkával. Majd csángó muzsikusok, népdalénekesek, táncosok szórakoztatják a zarándokokat, lehetőség nyílik táncra perdülni, megtanulva a gyimesi néptánc rejtelmeit is.
A Deáky Panzió parkjában fog megtörténni  a Panoráma Világklub  Gyimesi Társklubjának a  hivatalos megszületése keresztfa állítással, bevonva a gyimesi csángókat ebbe az öt kontinens több mint félszáz országát, államát összekötő kapcsolatrendszerbe. A kísérők útmutatását követve indul csapatunk vissza a gyimesbükki állomásra, s szállunk fel zarándok vonatunkra.
Csíkszentimrén, szállás községünk kultúrházában a vacsoraidő lejártával a  falusi székelyek búcsú estet tartanak a csoport számára. Megismerkedhetünk zenéjükkel, táncukkal, népi szokásaikkal.
4. nap - A visszautazás napja
2013. május 20-án hétfőn reggeli után elköszönünk székely szállásadóinktól. Menetrendszerűen indul a Csíksomlyó Expressz és az esti órákban érkezik a Keleti pályaudvarra. Remélhetőleg a 4 napos zarándoklat felejthetetlen élményekkel fog bővelkedni mindannyiunk számára.
A gördülékeny lebonyolítást utaskísérőink felkészültsége, fegyelmezettsége, a váratlan helyzetek, akadályok elhárításában való jártassága, s nem utolsó sorban a kísérőtársak összehangoltsága fogja biztosítani!  Alázattal fordulunk a Csíksomlyói Szűz Máriához, kérve közbenjárását, hogy vonatos zarándoklatunk legyen hittel, szeretettel teljes, és egészségben, lelkiekben feltöltődve térjünk haza otthonainkba!
Egyéb információk, részvételi díj, jelentkezési tudnivalók
Időpont: 2013. május 17-20 (péntek hajnaltól hétfő estig).
Zarándokvonatról: a Csíksomlyó Express Dél-Erdélyen robog végig, hangfalakkal ellátott 14 vagonokkal és 2 étkező kocsival. Elől egy közel 10 000 lóerős Traxx villanymozdony húzza a szerelvényt Hunyadi Mátyás arcképével feldíszítve.
Világtalálkozói csoport: 80 fős, a Világklub-hálózat delegáltjai, hozzátartozói, plusz csoportvezető és utaskísérők (4 fő).
Ellátás, szállás: 3 éjszaka, félpanziós ellátás Csíkszentimrén székely családoknál.
Részvételi díj : 62.900 Ft/fő, amit a Kárpát-Európa Utazási Irodában (1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a, telefon: +36-1-3686269, +36-1-4391644,  fax. +36-1-4391645, e-mail:             Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) személyesen is be lehet fizetni , vagy átutalással az Iroda honlapján - www.karpateuropa.hu - található útmutató alapján.
FONTOS! Kérjük, ha a Világtalálkozói Csoporthoz szeretne csatlakozni, úgy az Utazási Iroda honlapjának jelentkezési részén a megjegyzési négyzetbe  - www.karpateuropa.hu/foglalas/244 -,  illetve a díj átutalásakor a Panoráma Világklub, vagy a Magyar Világtalálkozó megnevezést jelezze, tüntesse fel!
Átutalási számlaszámok:
1. Eurós számlaszám (IBAN)
HU66-1070-0440-2647-8700-5000-0005
BIC(Swift) kód: CIBHHUHB
2. Forintos számlaszám (IBAN):
HU11-1070-0440-2647-8700-5110-0005
BIC(Swift) kód: CIBHHUHB
Külön költség: a csoport tagjainak 3.500 Ft/fő a gyimesbükki Deáky Panzióban az ebéd és a keresztfaállítások összesített díja, melyet a vonaton kísérőinknek kell átadni.
Magyar Világtalálkozó  elnöke: dr. Tanka László
Világtalálkozói Csoport vezetője: Gaál István, a Magyar Világtalálkozó Szervezőbizottságának tagja (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36/70-9469121) az "Erdélyország az én hazám" elnevezésű világtalálkozó - www.erdelyhon.hu - főszervezője
A vezetői  csoport tagjai:
Fűrész László, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,  telefon: +36/20-4426211
dr. Szalay Attila, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: +36/30-9481548
Menyhárt Ágnes, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: +36/20-3609660
Petrás Mária, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., telefon: +36/20-3288752
Bővebb információ a csoport vezetőitől kapható, vagy a Magyar Világtalálkozó honlapján -www.vilagtalalkozo.hu - olvasható!