Indiai egyházi vezetők az orissai keresztényellenes akciókról

Nyomtatás

ImageAz Indiai Püspöki Konferencia imanyolcadot hirdet azok után, hogy karácsonykor Orissa tartományban szélsőségesek több keresztény templomot és főleg keresztények lakta települést támadtak meg.


Orissa államban legalább fél tucat ember meghalt, számosan megsebesültek, komoly anyagi károk keletkeztek, és sokan az újabb incidensektől való félelmükben most is az erdőkben rejtőznek élelem és fedél nélkül – számoltak be indiai kisebbségi jogvédő szervek. Az indiai keresztény közösség „továbbra is félelemben és aggodalomban él", míg az Orissai egyházmegye „egyenesen kálváriát jár" – áll a püspöki karnak az indiai Nemzeti Emberi jogi Bizottsághoz és az újdelhi kormányhoz címzett emlékeztetőjében. Mint arról tegnap délután beszámolt az AsiaNews, a püspökök részletesen tájékoztattak a Vishva Hindu Parishad (Vhp) nevű fundamentalista szervezet által az elmúlt év december 24-e és 27-e között elkövetett keresztényellenes támadásokról és a kialakult helyzetről. Bhubaneswar-Cuttack érseke, Raphael Cheenath, beszámolt arról, hogy a Püspöki Konferencia december 30-tól január 6-ig imanyolcadot kezdeményezett az orissai keresztényekért.
 Az indiai püspökök levele kitér arra is, hogy a helyi rendőrök tétlenül nézték az eseményeket, s részletesen felsorolja azt is, mekkora veszteségeket szenvedtek a keresztények az erőszakhullám során. A dokumentumot aláírta többek között Delhi érseke, Vincent Concessao; Joseph D'Souza, az „All India Christian Council" elnöke; Karam Masih Észak-Indiából és Lansinglu Rongmei, a „Christian Legal Association" társ-főtitkára.
 A legújabb szomorú statisztikákat tartalmazó levél szerint az India keleti partvidékén található Orissa államban legkevesebb 6 ember vesztette életét, a gyújtogatások 70 templomot, illetve közintézményt rongáltak meg, a keresztények házai közül 600 pusztult el vagy károsodott meg súlyosan, összesen mintegy 5000 embert ért támadás, 15 autó, 25 motorkerékpár megsemmisült. Az erőszak által leginkább sújtott vidékek között van Kandhamal és Gajatati.
 India püspökei kérik a hivatalos szerveket, hogy – különösen Kandhamal és Gajatati vidékein – erősítsék meg a lakosság védelmét, ezenkívül mintegy 500 ezer rúpiás kártérítést nyújtsanak az áldozatok hozzátartozóinak, további 200 ezret pedig a sebesülteknek. Kárpótlást kérnek a helyi lakosok számára az anyagi javak elvesztéséért is, ugyanakkor vizsgálatot követelnek a helyi rendőri erők és egyéb vezetők ügyében, akik nem tettek meg mindent az állampolgárok védelmében.
 A kormány jelenleg mindössze 100 ezer rúpiát szavazott meg az áldozatok legközelebbi hozzátartozói számára. Az otthonukat elvesztetteknek Indira Aawas Yojana nyújt átmeneti szállást. Orissa állam miniszterelnöke, Naveen Patniak megígérte, hogy azok, akiknek a háza részleges károkat szenvedett, 10 ezer rúpiás segélyt kaphatnak. Eközben a rendőrség az incidensek helyszínein 12 engedély nélkül tartott pisztolyt foglalt le, 20 embert pedig letartóztatott. 

Magyar Kurír

Image