Gyerekhalandóságban harmadik Románia

Nyomtatás

ImageÉvente még mindig csaknem 9,7 millió öt éven aluli gyerek hal meg a világon olyan, ma már könnyen gyógyítható betegségekben, mint a tüdőgyulladás vagy a malária – állapítja meg éves jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

 

 

 

Noha ez az adat 2006-ban 10 millió alá csökkent, még így is több mint 26 ezer, öt évnél fiatalabb gyerek hal meg naponta. A szakemberek szerint nagyon nehéz lesz elérni az ENSZ-nek azt a célját, hogy 2015-re ötmillió alá szorítsák a gyógyítható betegségeknek áldozatul eső kisgyerekek számát, mindenekelőtt a kedvezőtlen afrikai, dél-ázsiai és a közel-keleti tendenciák miatt.

Különösen súlyos gondok vannak azokban az országokban, amelyekben a leginkább elterjedt a HIV-fertőzés, az AIDS, amelyekben gyenge a központi kormány, illetve nagyon rossz az egészségügyi ellátás – olvasható az UNICEF jelentésében.
Az európai államok közül a gyermekhalandóság szempontjából Románia a harmadik helyen áll, csak Moldova Köztársaság, illetve Albánia előzi meg, közvetlenül Oroszország, illetve Ukrajna követi.
Az EU országaiban ez az érték átlag 4 ezrelék, míg Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában 8 ezrelék körüli.
(hirek.ro)