Éhséglázadások lesznek

Nyomtatás

Az ENSZ WFP nevű, élelmiszersegélyeket elosztó szervezete riadót hirdetett: ha a tagállamok nem dobnak össze félmilliárd dollárt, a 2008-ra tervezett programot nem tudják teljesíteni. A szervezet vezetője szerint egyre többen éheznek a Földön.

Josette Sheeran, az ENSZ élelmiszersegélyezésért felelős szervezetének vezetője drámai hangú közleményben fordult a világhoz. A WFP vezetője szerint félmilliárd dollárra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy teljesíteni tudja az idei terveit. A WFP összesen 73 millió embert etet a világ 78 országában. Idei költségvetésük 2,9 milliárd dollár, ám a tervek teljesítéséhez ez kevés. Az élelmiszerek ára ugyanis 40 százalékkal emelkedett az elmúlt évben és egyre drágább a szállításhoz szükséges üzemanyag is.
Sheeran szerint van elég élelem a Földön, de azok elosztása egyre egyenlőtlenebb. "Van étel a polcokon, de egyre több ember számára megfizethetetlen a piac" - mondta a Guardian című brit lapnak. Az élelemiszárak emelkedésében nagy szerepe van, hogy India és Kína egyre gazdagabb. A növekvő létszámú ottani középosztály már megengedheti magának a húst, de az állattenyésztéshez sok föld kell, ezért a növénytermesztésre egyre kevesebb a hely, ami áremelkedéshez vezetett. Szintén komoly probléma, hogy a biodízelhez szükséges nem ehető növények termesztése egyre is terjed.
A WFP szerint egyre több éhséglázadással kell szembenéznie a szegényebb országok kormányainak. Az utóbbi hónapokban Marokkóban, Jemenben, Mexikóban, Guineában, Mauritániában, Szenegálban és Üzbegisztánban is ételt követelő emberek vonultak az utcákra.
Egyes államok mesterségesen igyekeznek alacsonyan tartani az élelmiszerek árait. Oroszország hat hónapra befagyasztotta a tej, a kenyér, a tojás és a sütőolaj árát. Hasonlót tervet a thai kormány is. Indonézia is most növelte az élelmiszerek állami támogatását, India pedig megtiltotta a rizsexportot (kivétel a basmati rizs).
Joachim von Braun, a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet vezetője így osztotta fel a probléma okait: az árrobbanásért 50 százalékban a növekvő jövedelemkülönbség a felelős, 30 százalékban a bioüzemanyagok terjedése, 20 százalékban pedig az éghajlatváltozás.
A WFP pénteken Rómában tart nemzetközi konferenciát, ahol a gazdag államokat próbálják további felajánlásokra bírni.