Vallás és erkölcs, abortusz és eutanázia

Nyomtatás

ImageEbben a témában tartott előadást Barsi Balázs teológus, ferences szerzetes és Jobbágyi Gábor egyetemi tanár a Civil Akadémia előadássorozatának keretében február 28-án a Polgárok Házában.

 

 

 

Barsi Balázs OFM előadása arra a központi gondolatra épült, hogy a vallásnak és az erkölcsnek egyetlen közös gyökere az ember személyi volta, valamint azon képességei amelyekkel csak ő rendelkezik: képes más személyekkel való kapcsolatteremtésre, tud hinni, remélni, felmerül benne a hallhatatlanság eszméje, szabad, döntést tud hozni, lelkiismerettel rendelkezik, és képes ennek hangjára hallgatni. Az ember e képességei, vonásai alkotják a személyekkel és az Istennel való kapcsolatának gyökereit.

A lelkiismeretre hallgatás az erkölcs és a vallás közös alapja, lelkiismeretünk hangja felül áll bármilyen európai vagy nemzeti parlamenti döntésen, pártfegyelmen – mutatott rá Barsi Balázs. A mai európai és amerikai ember „képessége" lecsökkent, kevéssé veszi észre az őt körülvevő szépséget, elfut a szenvedés elől, a lelkiismeret hangját gyakran különböző ürügyekkel lehalkítja vagy elhallgattatja és mindez megnyilvánul az erkölcs hanyatlásában.
Jobbágyi Gábor, a PPKE Jogi Karának Tanszékvezető egyetemi tanára, a Pacem in Utero Egyesület (Békét az anyaméhben!) elnöke az élet védelméről beszélt, melynek sürgető fontosságát demográfiai adatokkal támasztotta alá. Elmondta, hogy 1956 és 2001 között Magyarországon 5,3 millió legális abortuszt végeztek, jelenleg évente mintegy 55 ezret hajtanak végre, amely annyit jelent, hogy minden munkanap 200 vagy akár 800 magzat hal meg.
Az 1981-ben kezdődött népességcsökkenés mai mutatója: évente 35 ezer fővel csökken az ország lakossága. Az előadó részletesen kitért a halálozások és születések arányára, a termékenységi mutatóra, és az ebből fakadó előrelátható következményekre. Jogi vonatkozásban megemlítette, hogy az ókortól a XX. századig minden jogrendszer védte a magzati életet valamennyi kultúrában, azaz nem volt legális abortusz. A muzulmán országokban ez ma sem létezik, ennek eredményeképpen ezek az országok háromszorosára növelték népességüket.
Ha az ország vezetésének társadalompolitikáját nem az élet támogatása jellemzi, miben bízhatunk? – tette fel a kérdést Jobbágyi Gábor. Az egyénekben, a személyes példaadásban, abban, hogy a világ és a környezetünk olyan és olyan lesz, amilyenre mi alakítjuk.
* * *
Az előadások több alkalommal láthatók az ECHO TV műsorában. Barsi Balázsé március 2-án vasárnap, március 4-én kedden és 8-án szombaton. Jobbágyi Gábor előadása március 9-én vasárnap, 11-én kedden és 15-én szombaton tekinthető meg.
Lisztovszki Tünde/Magyar Kurír