Az olasz nőgyógyászok közel 70%-a nem végez abortuszt

Nyomtatás

ImageAz olasz egészségügyi minisztérium kedden közzétett beszámolója szerint 2003 és 2007 között 58,7%-ról 69,2%-ra nőtt azoknak a nőgyógyászoknak az aránya, akik lelkiismereti okból nem végeznek művi vetélést. 

 

Az abortuszban való közreműködést elutasító altatóorvosok száma ugyancsak nőtt, a korábbi 45,7%-ról 50,4%-ra. A beszámoló szerint az arányok Dél-Olaszországban változtak legerőteljesebben: Nápoly környékén, Campaniában a nőgyógyászok 83%-a, Szicíliában pedig 84,2%-uk nem hajlandó abortuszt végezni – idézi az Agence France Presse értesülését a CNA.

Silvio Viale milánói nőgyógyász, abortuszjogi szakértő az ANSA hírügynökségnek elmondta:„Az abortusztörvény veszélyben van. Az abortuszeljárások lassan olyanok már, mint egy akadálypálya." Az abortusz törvényessége a közelmúltban az olasz választásokon is fontos téma volt, ami részben a katolikus egyház tevékenységének, részben pedig a Giulio Ferrara újságíró által alapított életvédő pártnak köszönhető, annak ellenére, hogy a pártra csupán a választók 0,37%-a voksolt.

Olaszországban az abortuszok száma évről évre kevesebb. 2006-ban 131 018, 2007-ben 127 038 művi vetélést végeztek, ami 3%-os csökkenést jelent. Az egészségügyi minisztérium beszámolója szerint az illegális abortuszok száma is visszaesett; jelenleg évente mintegy 15 000 ilyen eset válik ismertté.

Magyar Kurír