Templomokba menekülnek az idegengyűlölet elől

Nyomtatás

ImageEddig több mint negyven halottja és 16 ezer menekültje van a bevándorlók ellen Johannesburgban kitört erőszaknak. Mintegy 13 ezren templomokban és plébániákon igyekeznek elrejtőzni az idegengyűlölet elől. Desmond Tutu Nobel-díjas anglikán érsek üzenetben szólított fel az erőszak abbahagyására.


 

 

 

„Kérlek, hagyjátok abba! Hagyjátok abba az erőszakot, most azonnal! Nem viselkedhetünk így. Ők fivéreink és nővéreink! Kérlek, hagyjátok abba!” A La Croix beszámolója szerint ezekkel a drámai szavakkal próbálta megállítani a múlt hét végén Johannesburg nyomornegyedeiben kitört erőszakot Desmond Tutu anglikán érsek. Egyelőre eredménytelenül.

A többségében Zimbabwéből érkező menekültekre Johannesburg szegényei azért támadtak rá, mert szerintük ők azok, akik elveszik előlük a munkát, és miattuk nőtt meg a bűnözés az országban. Helyi beszámolók szerint a csapatokba verődött dél-afrikaiak szabályos hatóvadászatot tartottak a menekültek után.
Thabo Mbeki dél-afrikai államfő gyors és hatékony cselekvésre utasította a rendőrséget, miközben hangsúlyozta: a külföldiek ugyanolyan emberi lények, mint a dél-afrikaiak, és megérdemlik, hogy tisztelettel kezeljék őket. A bányászok szakszervezete és a dél-afrikai emberi jogok bizottsága a katonaság bevetését sürgette az erőszak megfékezésére.
A Le Figaro úgy tudja, hogy a zavargásoknak eddig 42 halálos áldozata van, és több mint 16 ezer külföldinek kellett lakóhelyéről elmenekülnie. Közülük 13 ezren templomokban és plébániákon húzzák meg magukat, mások rendőrségi állomásokon és közösségi házakban találtak menedékre.
Az erőszak egyelőre megállíthatatlannak tűnik, a La Croix rendőrségi forrásokra hivatkozva ugyanis azt írja, hogy az idegengyűlölet átterjedt Durban kikötővárosára is, ahol mintegy kétszáz, botokkal és üvegpalackokkal felfegyverkezett ember indult idegenek keresésére. A rendőrség eddig mintegy 300 embert vett őrizetbe.
Az ötvenmilliós lakosságú Dél-Afrikai Köztársaságban a bevándoroltak száma becslések szerint eléri az öt milliót, ebből három millióan Zimbabwéből érkeztek. A Dél-Afrikai Köztársaságban a hivatalos munkanélküliségi ráta 25 százalék, de az olyan szegények lakta részeken, mint ahol az erőszak kitört, a munkanélküliség helyenként eléri a 80 százalékot is.
Magyar Kurír