Május 24-e: imanap Kínáért - A pápa a Szűzanyához fohászkodik, hogy a kínaiak soha ne féljenek hirde

Nyomtatás

Az Osservatore Romano vatikáni napilap péntek délután megjelenő száma közli a pápa imádságát a Szecsuáni Szűzanyához, amelyet a május 24-re meghirdetett imanapra írt. Ekkor ugyanis az egész világon a kínai katolikusokért imádkozik az egyház. Ez a nap hagyományosan Mária, a keresztények segítségének ünnepe, akit a Shanghai közelében fekvő szecsuáni kegyhelyen nagy odaadással tisztelnek.

XVI. Benedek pápa tavaly májusban (27-én) levelet intézett a Kínai Népköztársaság valamennyi katolikusához: püspökökhöz, papokhoz, szerzetesekhez és világi hívekhez. Ebben május 24-ét jelölte meg az egész világegyház számára a kínai katolikusokért való imanapnak. Azt kérte minden földrész híveitől, hogy imádkozzanak a kínaiakért, a kitartás ajándékát kérve számukra a tanúságtételben. A pápa biztos benne, hogy szenvedésük Jézus szent nevéért, valamint töretlen hűségük földi helytartójához elnyeri jutalmát, még ha olykor minden szomorú kudarcnak tűnhet.
A Szecsuáni Miasszonyunkhoz írt imájában a pápa emlékeztet rá, hogy Mária, aki a kereszt tövénél maradt a Kálvárián, mindazok édesanyjává lett, akik a hitben befogadják Jézust és követik őt, vállukra véve keresztjét. Máriához, a remény anyjához fordul a pápa, hogy adja meg gyermekeinek a képességet, hogy minden helyzetben, a legsötétebb körülmények között is fölismerjék Isten szerető jelenlétét. Az ő oltalmáért fohászkodik, hogy anyai gondoskodásával vezesse Isten népét az igazság és a szeretet útjain, hogy mindig a harmonikus együttélés kovásza legyenek mindenki számára.

A szecsuáni kegyhely szobra Máriát ábrázolja, amint magasra emeli Fiát. A szeretet jeleként kitárt karral mutatja meg Őt a világnak - emlékeztet rá Benedek pápa. Imája végén azért könyörög, hogy a Szűzanya segítse a kínai katolikusokat: hiteles tanúi legyenek ennek a szeretetnek, egységben maradva Péter kősziklájával, amelyre az egyház épült.