Ezrével fordítják vissza a kiskorúakat határátlépéskor

Nyomtatás

ImageBár számtalanszor kitértünk erre a problémára, a külföldre utazók még mindig nem ismerik a kiskorú román állampolgárok külföldre utazásához szükséges követelményeket.

Az idei év első négy hónapjában ezért több mint 2500 gyermeket fordítottak vissza az ország nyugati határátkelőinél, a leggyakoribb szabálytalanságokat Bihar, Arad és Szatmár megyében tapasztalták.
A Román Határrendőrség statisztikái szerint az egyik szülővel, vagy a törvényes kísérővel utazó gyerekek nagy többségénél a felnőtt nem tudta felmutatni a másik szülő jegyzőnél hitelesített beleegyezését. E nélkül egy gyermek sem juthat külföldre. 1300 esetben hiányzott az okirat. Gyakori probléma, hogy mikor a gyermeket más személy (tanító, tanár, rokon) kíséri, hiányzik a felnőtt feddhetetlenségi bizonyítványa (cazier judiciar). Több mint 500 ilyen eset volt.
Mivel kezdődik a táborozási, kirándulási, vakációs időszak, a határrendőrök felszólítják a szülőket, pedagógusokat, hogy tartsák be a 2005/248-as törvény előírásait.
Nem elfelejtendő: ha a gyereket csak az egyik szülő kíséri, szükséges a másik fél hitelesített beleegyezése. Özvegynél az elhunyt halotti bizonyítványa. A jegyzőnél tett nyilatkozatnak tartalmaznia kell az úti célt, az útvonalat stb. Nincs szükség a nyilatkozatra, ha a kísérő szülő felmutatja a végleges bírói végzést, amelyben neki ítélték a gyermeket.
Ha a gyermeket más személy kíséri, mint a szülők, a nyilatkozaton kívül kérik tőle a feddhetetlenségi bizonyítványt.

A feltételek betartását nagyon szigorúan ellenőrzik, ezért főként az iskolás csoportok vezetői legyenek figyelmesek. Kár lenne megfosztani a gyermeket, a felnőtt figyelmetlensége miatt az utazástól.

 

www.erdely.ma