Növekszik az összefogás a békéért

Nyomtatás

Mintegy kétszáz keresztény és világi szervezet vett részt azon a békekezdeményezéseket tömörítő harmadik nemzetközi találkozón, amelyet május 31-én és június 1-jén tartottak Párizsban.


Christian Renoux, az ökumenikus Nemzetközi mozgalom a megbékélésért elnöke leszögezte, hogy a keresztény és a nem keresztény szervezetek között jó az együttműködés a békéért, és a közös együttműködés igen eredményes – írja a La Croix francia katolikus napilap.
„A fejlődésért dolgozni: ez az evangelizáció. Ez a mi pasztorális tevékenységünk és tanúságtételünk – mondta Guy Villemin missziós pap, a 72 szerzetesi intézményt és kongregációt számláló Hit és igazságosság szervezet francia szekciójának elnöke.
Pierre Cibambo, a kongói Bukavu egyházmegye papja, a Nemzetközi Karitász Afrikáért felelős titkárságának papja úgy fogalmazott: „Nem az a lényeg, hogy sajnáljuk a szegényeket, hanem az, hogy megfelelő eszközöket adjunk nekik, hogy ismét felálljanak és járni tudjanak."
„Gyakran éppen a déli földrészek szervezetei segítettek a keresztény egyesületeknek, hogy tudatára ébredjenek, mit jelent a béke. Húsz év alatt a sokat haladt előre a keresztény egyesületek elkötelezettsége a békéért és az erőszakellenességért" – tette hozzá Christian Renoux.
Hansulrich Gerber, az Egyházak Ökumenikus Tanácsa által indított „Győzzük le az erőszakot" elnevezésű kezdeményezés koordinátora kiemelte: „Egyrészt érzékennyé kell tenni az egyházi közösségeket arra, hogy nagyobb elkötelezettséggel építsék a békét, másrészt túl kell lépni azokon a közhelyeken, amelyek a vallásokat a konfliktusok kiváltó okainak tekintik. Sokan alábecsülik azt az erőt, amely abból a szemléletből fakad, hogy a béke kegyelmi ajándék és egyben felelősség" – olvasható a Radio Vaticana honlapján.
Magyar Kurír