Percenként 36 futballpályányi erdő tűnik el a Földről

Nyomtatás

Magyarország is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, amely célul tűzte ki az erdőirtás megállítását. Eszerint 2020-tól már nem csökkenne a világ erdőinek nagysága.

A Földön percenként 36 futballpályányi területen semmisül meg az erdő. Mindez drámai következményekkel járhat, hiszen az erők kulcsszerepet töltenek be a globális felmelegedés elleni harcban.
Az erdőirtás a Föld szén-dioxid kibocsátásának 15-20 százalékáért felelős. Évente mintegy 13 millió hektárnyi erdőt vágnak ki, jelentős részüket a világ tüdejének számító esőerdőkből.
A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet célja, hogy 2020-ra megálljon az erdők irtása. Kezdeményezésük fontosságát egy óriási képeslapon 63 ország aláírásával demonstrálták.
Minderről egy egyezmény is készült, amelyet a magyar környezetvédelmi miniszter is aláírt - mondta az InfoRádióban a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.
Figeczky Gábor hozzátette: mindez a földi élet fennmaradásához szükséges biodiverzitást is jelentősen rontja. A Föld állat- és növényfajainak 90 százaléka az erdőkben él, az esőerdők irtásának következtében pedig már eddig is igen jelentős részük kipusztult.
Panulin Ildikó