Kétmillióval kevesebb

Nyomtatás

Komoly népességcsökkenéssel kell számolnia Romániának: 1992 óta az ország lakossága egy millió fővel csökkent, előrejelzések szerint 2020-ig újabb kétmillióval lesz kevesebb állampolgára az országnak. A csökkenés különösen látványos a fiatalok soraiban (0–24 év), a születések apadása miatt.

A 14 évnél fiatalabbak száma 1992 és 2005 között 22,7 százalékról 15,9 százalékra csökkent, a 65 évnél idősebbek száma azonban ugyanebben az időszakban 11 százalékról 14, 7 százalékra emelkedett, ez a jelenség az elkövetkezőkben tovább hangsúlyozódik.
Ugyanilyen gonddal küszködnek az Európai Unió országai: 2003-ban a népességnövekedés mindössze 0,04 százalék volt, és az összes új tagállam (Málta és Ciprus kivételével) népességcsökkenést jegyzett. A születések száma alatta marad az ideálisnak (2,1 gyerek/nő), ami biztosíthatná a természetes szaporulatot.
A lakásgondok, a munkavállalás terén jelentkező nehézségek, az életmód és munkatempó változásai, az egyre idősebb korban történő gyerekvállalás egyaránt hozzájárul a természetes szaporulat csökkenéséhez. Az Európai Unió lehetséges megoldások kidolgozásán fáradozik - írja a kolozsvári Szabadság.