Nevelőszülői hálózatot indít a református egyház

Nyomtatás

MNO

A Magyarországi Református Egyház (MRE) szeretetszolgálata január 1-jén nevelőszülői hálózatot indít, amelynek célja az állami gondozott gyermekek egy részének református családokhoz helyezése – mondta az MTI-nek Czibere Károly, az MRE Zsinati Szeretetszolgálati Irodájának vezetője hétfőn.

Az első jelentkező szülőknek és az érdeklődőknek július 28-án Berekfürdőn tart tájékoztatót a református szeretetszolgálat, mert „az elmúlt időszakban az MRE számos gyülekezete és tagja fejezte ki érdeklődését ezzel a szolgálattal kapcsolatban”. A megbeszélésre a gyülekezetek lelkipásztorai, gondnokai, diakónusai közül is szép számmal jelezték részvételi szándékukat – mondta. Czibere hozzátette: a nevelőszülői hálózat első körét a november 19-i református zsinatig tervezik kialakítani, amit utána természetesen igyekeznek bővíteni. Református szakembergárda koordinációja mellett zajlik majd a nevelőszülők kiválasztása és képzése.
Elmondása szerint a nevelőszülők állami alkalmazottak lesznek, akik a református zsinaton keresztül állami normatívát kapnak majd a törvényben meghatározott módon. Ennek összege 60 ezer forint körül lesz egy gyermek után. A gyermekek otthonokból való elhozataláról a megyei fenntartású területi gyermekvédelmi szakszolgálatokkal kell tárgyalást folytatniuk. Czibere szólt arról, hogy a rendszer finanszírozásának beindításához a Magyar Államkincstárnak július 31-ig bejelentik igényüket az állami normatívára.
(MTI)