Öt emlékeztető kopjafa az ezeréves határ közelében

Nyomtatás

ImageBensőséges hangulatban, zavartalanul zajlott le az Összmagyarság Történelmi Emlékhely avatása Gyimesbükkön. Az anyaország testébôl kiszakított ország­ré­sze­ket szimbolizáló kopja­fák ünnepélyes átadá­sán megjelentek méltó­ság­teljesen, főhajtással vettek részt az ünnepségen és lélekben feltöl­tődve távoztak.

 

A gyimesbükki Deáky András panziójának udvarán avatták fel szombat délelőtt a Szent György Lovagrend Békéscsabai Priorátusa által készíttetett em­lékművet. Füredi Gábor alkotása egyfajta emlékeztető az egykori magyar határ közelében. Az egy törzsből kinövő öt kopjafa az anyaországból kiszakított négy területet: Erdélyt, Felvidéket, Kárpátalját és Délvidéket jelképezi. A visegrádi Szent György Lovagrend Békéscsabai Priorátus vezetőjének alkotása több jelképet is megörökít. A középen álló kopjafa a kereszttel, az ezeréves magyar keresztény országra emlékeztet. Az Erdélyt megtestesítő faragványon az alkotó a három folyó: a Tatros, az Olt és a Maros mellett, az 1764-es évszámot és Madéfalva nevét véste a fába. A Kárpátalját megjelenítő szimbólum a honfoglalást juttatja eszünkbe, a felvidéki faragás Rákóczira és a szabadságharcra emlékeztet, míg Délvidék jelképe a nándorfehérvári ütközetet juttatja eszünkbe.

Nem tüntetni akartunk, hanem fel akartuk tölteni lelkünket – hangzott el az ünnepség szónokaitól, köztük volt Wittner Mária 56-os elítélt, országgyűlési képviselő, aki szerint „jel már van, tehát jöhet a feltámadás”.
Az avatóünnepségen jelen volt a Magyar Gárda zalai küldöttségének egy csoportja. Az egyenruhában megjelenő csoport tagjai koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatánál. Amint kiderült, a nemzeti szalaggal átkötött koszorút korábban Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc sírjánál akarták elhelyezni, azonban a Hernád áradása más helyre szólította a gárda tagjait, így került most a Trianoni emlékmű lábához a koszorú.
Füredi Gábor fafaragó az általa megfogalmazott szimbólumok üzenetének magyarázata után Deáky András gondjaira bízta az emlékhelyet, őrizze és viselje gondját, hogy ezt a következő nemzedékek is láthassák.

Daczó Dénes  

 

Image