Örökbe fogadták az Oltot

Nyomtatás

ImageÖrökbe fogadták az Oltot, az akció célja, hogy civil szervezetek, önkéntesek viseljék gondját a folyóvíznek. Az önkéntesek ma reggel Sepsiszentgyörgy és Kilyén között a folyó hat kilométeres szakaszát takarítják ki.

 

Elsőként a Salvaţi Dunărea și delta egyesület és a Romtelecom fogadta örökbe az Oltot, vállalva, hogy megszervezik a takarítását, és hosszú távon is gondját viselik a folyónak. A projektet öt szakaszban bonyolítják le: Kovászna, Szeben, Vâlcea és Olt megyében tisztítják meg a folyó partját. Az első szakasz a Sepsiszentgyörgy és Kilyén közötti hat kilométer. Dan Bărbulescu, a Salvaţi Dunărea și delta egyesület tagja, a projekt koordinátora elmondta, az Oltból évente több mint ezer tonna hulladék jut a Dunába és innen a Duna-deltába. A cél tulajdonképpen nem is a takarítás, hanem egészséges, felelősségteljes, környezettudatos magatartás kialakítása mellett foglal állást, mondta Bărbulescu.

Az Olt folyó nem szennyezett, hanem mocskos, állapította meg Oreste Sumbasacu, a Kovászna Megyei Vízgazdálkodási Hivatal igazgatója. Mint mondta, a folyó vizének a minősége jónak mondható, a potenciális szenynyezőket folyamatosan felügyelik. Viszont rengeteg hulladékot, műanyag palackot sodor magával. A Kovászna megyei települések 80 százaléka az Olt vagy a Feketeügy partján fekszik, ha a vízszint megemelkedik, a folyók magukkal sodorják a partra kihordott szemetet. A települések mellett a vízi világ elnéptelenedik, halfajok pusztulnak ki, és például az elmúlt években betelepített hódok is továbbvándoroltak, figyelmeztetnek a környezetvédők. A takarítás több szempontból is szükséges: javul a folyó esztétikai látványa, csökken a víz szennyezettségének és az árvizeknek a veszélye.

Ma több mint száz önkéntes takarítja az Olt hat kilométeres szakaszát, hogy hatékonyabban dolgozzanak, csak a könnyű hulladékot szedik össze, amit a víz továbbsodorhat. Bărbulescu abban reménykedik, hogy egy év múlva már inni is lehet az Olt vizéből.
Bíró Blanka
www.kronika.ro