Erőszakhullám zavarta meg Mária mennybevételének ünnepét Srí Lankán

Nyomtatás

ImageA jaffnai erőszakos cselekmények miatt a mannari püspökség Igazságosság és Béke Bizottsága védelmet kért az ünneplésre készülő több mint 26 ezer hívőnek. 

 

 

A püspökség felhívta a figyelmet arra, hogy a gyilkosságok és erőszakos cselekmények miatt lehetetlen nyugalomban megünnepelni augusztus 15-ét. Az utóbbi hetekben nagyon sokan elmenekültek otthonaikból a Tamil Tigrisek (LTTE) és a colombói kormányerők összecsapásainak következtében.

Hagyományosan a madhui Miasszonyunk-szentélyben ünnepli a szigetország keresztény közössége Mária mennybevételének ünnepét. Ennek azonban idén túlságosan nagy a kockázata, mivel a harcok miatt több mint 25 700 hívő kényszerült otthonából elmenekülni, akik közül 14 750 katolikus, a többiek egyéb felekezetek képviselői.
A bizottság szerint a gyilkosságok „vérrel szennyezték be a szentélyt" is. Legutóbb egy gyalogsági taposóakna 17 embert ölt meg a Mária-kegyhely mellett, akik között diákok és tanárok is voltak. Egy másik akna áldozata egy pap volt: Packiaranjith atya éppen segélyt osztott a menekülteknek, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet. Az Igazságosság és Béke Bizottsága által közzétett dokumentum szerint a helyzet egyre kritikusabb. A 25 ezer ember nemcsak otthonát nélkülözi, de az élelmet is, s különösen nagy szükség volna a velük együtt szenvedő gyermekek megsegítésére. Az erőszak miatt sokan elveszítették hozzátartozójukat, s a gyászt tetézi a létbizonytalanság okozta stressz is.
Az AsiaNews szerint a fenti helyzet miatt határozta el a püspökség, hogy az idei ünnepet nem a szokásos módon tartja meg. „Civilizált országokban nemzeti gyász esetén nem ülnek nyilvános ünnepet, ez a legtermészetesebb módja a szenvedőkkel való szolidaritás kifejezésének. Megtehetjük-e tehát mi, keresztények, hogy ezek után önző módon úgy ünneplünk, mint ha mi sem történt volna? Épp ellenkezőleg: ki kell mutatnunk, hogy velük vagyunk, s igyekszünk szenvedéseiken enyhíteni" – áll közleményükben.
Augusztus 27-én Mannar, Jaffna és Anuradhapura püspökei, akik aggódva figyelik a fejleményeket, meglátogatják a háborús övezetet, s lelki segítséget kívánnak nyújtani a menekülteknek. Ezenkívül igyekeznek mind hatékonyabban támogatni az egyház karitatív munkáját is, amelyet a menekültek körében végez.
Magyar Kurír