Keresztényüldözés Indiában: menekültek az erdőkben

Nyomtatás

Ezrek menekültek el otthonaikból a kelet-indiai Orisza államban, ahol napok óta tartanak a szélsőséges hindu csoportok által keresztények ellen végrehajtott erőszakcselekmények. Kormányforrások csütörtöki közlése szerint eddig 16 ember vesztette életét a szélsőségesek támadásaiban.

Két település mintegy másfél ezer lakóját a rendőrség vette védelmébe Kandhamal körzetében, amely mintegy 300 kilométerre fekszik a vallási erőszak által gyakorta sújtott Orisza állam fővárosától, Bhuvanesvartól. A helyi hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezettek be: átmeneti szállást nyitottak az otthonaikat elhagyni kényszerülőknek, és élelemmel is ellátják őket – mondta el a kandhamali körzet kormányzója. Szemtanúk közlése szerint további mintegy másfél ezer ember a közeli erdőkben keresett menedéket.
Közben az indiai szövetségi kormány is aggodalmát fejezte ki Újdelhiben az események miatt, és felhatalmazta a térségben szolgáló mintegy 2000 fős rohamrendőri erőt: felszólítás nélkül nyisson tüzet a zavargások minden résztvevőjére, hogy sikerüljön elfojtani az indiai püspöki konferencia által példátlannak minősített erőszakcselekményeket. Vasárnap óta a zavargások 167 résztvevőjét vették őrizetbe. A támadásokat szerdán élesen elítélte XVI. Benedek pápa.
A hinduk és a keresztények közötti zavargások azután robbantak ki, hogy múlt szombaton ismeretlenek megölték a szélsőséges hindu világtanács (VHP) egyik magas rangú tisztviselőjét az állam egy másik körzetében. A hindu közösség a keresztényeket vádolja.
MNO