Meggyilkoltak két jezsuitát Moszkvában

Nyomtatás

ImageAz Orosz Katolikus Püspöki Konferencia titkársága szerdán mély fájdalommal adta hírül, hogy október 28-án este kilenc óra tájban Moszkvában, a Jézus Társasága tulajdonában lévő belvárosi lakásban holtan találtak két jezsuita atyát, Otto Messmer tartományfőnököt és Victor Betancourt-t. A német származású Messmer 47, az ecuadori Betancourt 42 éves volt.

 

 

 

Az oroszországi katolikus egyházat hatalmas veszteség érte a két kiváló lelkipásztor halálával, akiket a hívek szeretettel vettek körül. Az egyház imádkozik az elhunytak lelkiüdvéért és azokért is, akik ezt a szörnyű bűncselekményt elkövették, hogy az Úr adja meg nekik a bűnbánat kegyelmét.

Az egyház reméli, hogy az orosz igazságszolgáltatási szervek felkutatják a bűnözőket, valamint hogy a bíróság és a társadalom jogi és erkölcsi ítéletet hoz tettükről. Október 29-én, szerdán délután helyi idő szerint hat órakor Paolo Pezzi moszkvai érsek engesztelő szentmisét mutat be a meggyilkolt jezsuiták lelkiüdvéért a Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházban. Isten adjon nekik örök nyugodalmat! – áll az oroszországi püspöki konferencia közleményében.
A szomorú hírrel kapcsolatban Federico Lombardi jezsuita, szentszéki szóvivő elmondta: a rendőrségi nyomozás még tart. P. Betancourt meggyilkolása feltehetően a múlt hét végén következett be. Vasárnap ugyanis nem jelent meg a templomban, hogy bemutassa a szokásos szentmisét, ezért betegnek hitték. P. Messmer Németországban tartózkodott ekkor és csak hétfőn este tért vissza Moszkvába. Őt valószínűleg ekkor ölték meg. Egy másik közösségben lakó jezsuita társuk kezdett aggódni hallgatásuk miatt, ezért kedden fölkereste lakóhelyüket. Ő találta meg a holttesteket és értesítette a rendőrséget – adja hírül a parbeszed.com jezsuita portál.
P. Adolfo Nicolás, a Jézus Társasága generálisa biztosította az elhunyt papok hozzátartozóit, hogy valamennyi jezsuita lélekben mellettük áll. Köszönetet mondott a számos részvétnyilvánításért, majd arra kérte a Jézus Társaságát, hogy imádkozzon a két megölt szerzetes örök nyugalmáért és azért, hogy véget érjen minden erőszak.
ImageAz orosz állampolgárságú Otto Messmer 1961. július 14-én született Karagandában, mélyen hívő, német eredetű családban. 1982. szeptember 1-jén Vilniusban lépett be a Jézus Társaságába, és 1988. május 29-én szentelték pappá Rigában. 2001. október 7-én Novoszibirszkben tett örökfogadalmat. 2002. október 13-án az oroszországi jezsuita tartomány tartományfőnökévé nevezték ki. Két testvére szintén jezsuita: Nikolaus a kirgizisztáni Biskek püspöke, Hieronymus pedig a német rendtartomány tagja.

 

 

ImageVictor Betancourt az ecuadori Guayaquilben született 1966. július 7-én. 1984. szeptember 14-én Quitóban lépett be a Jézus Társaságába, és ugyanott szentelték pappá 1997. július 31-én. Argentínában, Ecuadorban, Németországban és Olaszországban részesült jezsuita képzésben. 2004-ben Rómában védte meg teológiai doktori disszertációját. 2001-ben a jezsuita hivatásgondozás feladatát bízták rá, emellett teológiát tanított a moszkvai Szent Tamás Filozófiai, Teológiai és Történettudományi Intézetben.

Magyar Kurír

Image