A jeruzsálemi pátriárka a Gázai övezetben fellángolt harcokról

Nyomtatás

ImageA Gázai övezetben kialakult helyzet miatt rendkívüli tanácskozásra hívta össze az Európai Unió országainak külügyminisztereit kedd délutánra a francia EU-elnökség. 

 

 

 

Szerdán az Arab Liga is ülésezik, ettől reméli az erőszak megoldását az ENSZ főtitkára. Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka a L'Osservatore Romano vatikáni napilapnak nyilatkozott a helyzetről.

Immár nyílt háború zajlik a Gázai övezetben. Folytatódnak az izraeli bombatámadások a Hamász támaszpontjai ellen, amire a szélsőséges szervezet rakétatámadásokkal válaszol. Keddre virradóra ismét támadás érte a gázai Iszlám Egyetemet, a Hamász kulturális szimbólumát, amely az izraeliek szerint a radikális palesztin szervezet egyik fegyvergyártó üzeme is. A külügyminisztérium épületét gyakorlatilag teljesen lerombolta az izraeli légierő. A halottak száma kedden meghaladta a 350-et, legalább ezer sebesültről szólnak a hírek, köztük sokan a polgári lakosság köréből valók. Az ENSZ adatai szerint eddig legalább 62 nő, illetve gyermek vált a légicsapások áldozatává.
Fouad Twal pátriárka elmondta: a szentföldi katolikus közösség és a többi keresztény felekezet vezetői hétfőn találkoztak Simon Peresz izraeli elnökkel, hogy kifejezzék tiltakozásukat. Az izraeliek azonban védik álláspontjukat – fogalmazott a pátriárka, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy egész falvakat lebombázzanak, ahol védtelen nők és gyermekek élnek. Fegyverekkel nem lehet megoldani a konfliktust. Alázattal kell visszaülni a tárgyalóasztalhoz és meg kell hallgatni egymást, csak így lehet megoldásra jutni. Fáradtak vagyunk, békére van szükségünk – tette hozzá a jeruzsálemi pátriárka.
Nem sokáig tartott az öröm Betlehem városában sem, ahol rekordszámú zarándok vett részt a karácsonyi szertartásokon. A szentföldi ferences kusztódia egyik tagja az Avvenire olasz katolikus napilapnak elmondta: ami a Gázai övezetben folyik, minden keresztény számára elfogadhatatlan. Eloltották a karácsonyi fényeket Betlehemben, és mindaddig nem gyújtják meg újra, amíg véget nem érnek a bombázások.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír