Obama elnök engedélyezte az abortusztámogatást

Nyomtatás

ImageBarack Obama visszavonta azt a rendelkezést, amely eddig tiltotta a művi terhességmegszakítást végző vagy népszerűsítő külföldi intézmények amerikai pénzügyi támogatását. A Vatikán élesen bírálta az elnöki döntést.

Obama január 23-án, elnöksége harmadik napján oldotta fel a nyolc éve érvényben lévő tilalmat, melynek értelmében az Egyesült Államok nem támogathatott abortuszt végző, abortusztanácsadó vagy abortusz utáni szolgáltatásokat nyújtó intézményeket külföldön. Mint arról hírt adtunk, az Egyesült Államok főpásztorai korábban levélben kérték Barack Obamát, hogy ne vonja vissza a művi terhességmegszakítás támogatását tiltó törvényeket.

„Ha ez Obama elnök egyik legelső döntése, akkor illő tisztelettel állíthatom, hogy igen rövid út vezet a csalódáshoz" – mondta Rino Fisichella érsek, az Életvédő Pápai Akadémia elnöke. „Egy olyan határozat aláírása, amely kaput nyit a művi terhességmegszakítás, s így az emberi élet pusztítása előtt, olyan ember arroganciája, aki azt hiszi, nála az igazság. Fontos, hogy ne essünk ideológiai víziók rabságába egy olyan ember arroganciája miatt, aki, mivel hatalma van, élet és halál urának képzeli magát" – idézi az elnöknek a Corriere della Sera című olasz napilapban megjelent nyilatkozatát a The Times of India internetes újság.
„Azt hiszem, akik rá szavaztak, nem foglalkoztak erkölcsi kérdésekkel. Ezek teljesen háttérbe szorultak a választási viták során. Az amerikaiak többsége másként vélekedik, mint az elnök és csapata" – tette hozzá az érsek.
Obama döntését az életvédők és az amerikai republikánusok elítélték; a demokrata törvényhozás, a családtervezési és a női jogokért küzdő szervezetek viszont üdvözölték. Több mint 250 emberi jogi szervezet levélben mondott köszönetet az elnöknek, amiért véget vetett annak a politikának, amely „számtalan nő és leány halálához és sérüléséhez járult hozzá" – írja a The Times of India.
Magyar Kurír