Önálló állam nélkül, -29 fokban

Nyomtatás

ImageÖrömtüzek gyulladtak és rénszarvasból készült fogások kerültek az asztalra pénteken az Európa legészakibb csücskében élő számik nemzeti ünnepén.

 

 

Az önálló államiság nélkül négy ország (Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország) északi területén élő rénszarvastenyésztő számik 15 éve ünnepelik meg minden február 6-án ősi életstílusuk fennmaradását.

 A dátum az első számi „nemzetgyűléshez" kötődik: 1917-ben ezen a napon száz rénszarvastenyésztő gyűlt össze a norvégiai Trondheimben. A norvég trónörökös, Haakon Magnus koronaherceg és Mette-Marit koronahercegnő pénteken látogatást tett a számi parlamentben a meglehetősen hideg (-29 Celsius fokot mértek) északi-sarkköri Karasjok városban. A királyi palota a jeles nap alkalmából egy számi nyelvű honlapot is indított az interneten.

A számik (a közkeletű lapp elnevezést sértőnek tartják) 9 ezer évvel ezelőtt telepedtek le rénszarvascsordáikkal Európa legészakibb részén. A térség négy országában manapság 70 ezerre teszik a népcsoport létszámát. A Norvégiában élőket generációkon át próbálták asszimilálni, az oroszországiakat 70 évig elszigetelte a vasfüggöny. Ma a számiknak saját parlamentjük van, és iskoláik, újságjaik, meg televíziójuk.
A többségük már modern életet él, és kevesek maradtak meg a rénszarvastenyésztésnél. De pénteken színes népviseletet öltöttek, hagyományos énekeiket énekelték és lobogtak a számi zászlók, hogy emlékeztessék magukat gyökereikre.
www.kulturpart.hu