A jövőben anyanyelvükön esketik a párokat Romániában

Nyomtatás

A romániai nemzeti kisebbségek tagjai lényegében megszorítás nélkül kérhetik a jövőben, hogy a polgármesteri hivatalok anyanyelvükön eskessék össze őket, a román képviselőház illetékes szakbizottsága elfogadta az erre vonatkozó módosító indítványt - közölte pénteken az MTI-vel Máté András parlamenti képviselő.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa maga terjesztett be módosító javaslatot a polgári törvénykönyvhöz, amely szerint a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek anyanyelvükön is köthetnek házasságot, ha az anyakönyvvezető, vagy a házasságkötés lebonyolítására felhatalmazott hivatalnok ismeri az adott kisebbség nyelvét.
A politikus szerint az indítvány újszerűsége az, hogy az anyanyelvű házasságkötéshez való jogot ezentúl sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvény rögzíti majd, a polgári törvénykönyv ilyen jellegű jogszabálynak számít.
A romániai magyarok számára a közigazgatási törvény eddig is biztosította a lehetőséget, hogy anyanyelvükön kössenek házasságot. Kolozsváron azonban, Gheorghe Funar, a szélsőségesen nacionalista volt polgármester idejében, több magyar házasulandó kérését arra hivatkozva utasították el, hogy az illető településen a magyarok számaránya nem éri el a 20 százalékot. A közigazgatási törvény ugyanis ezt a határértéket állapítja meg a kisebbségi anyanyelv-használati jogokra vonatkozóan.
Máté szerint amennyiben módosított formájában hatályba lép a polgári törvénykönyv, a polgármesteri hivatalok nem utasíthatják vissza a kisebbségiek kérését a fent említett indoklással. Rámutatott: a szakbizottsági vitán konszenzussal fogadták el az indítványt, ezért jó esélyt lát arra, hogy a polgári törvénykönyvet ezzel a módosítással együtt fogadja majd el a román parlament.
Duna Tv