Szociális válság is fenyegeti az EU-t

Nyomtatás

ImageSzociális válság is fenyegeti az Európai Uniót, amely a gazdasági válság miatt a második világháború utáni legsúlyosabb munkanélküliségi helyzettel kényszerül szembenézni – figyelmeztetett az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke, Jean-Claude Juncker hétfőn este Brüsszelben.

 

A luxemburgi kormányfő és pénzügyminiszter a csoport találkozója után úgy vélte, akkora nagyságrendű munkahely megszűnése fenyeget, amely európaiak millióit juttathatja a reménytelenség állapotába. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint az unióban idén közel tíz, jövőre 11 százalékra nő a munkanélküliségi ráta.

A luxemburgi politikus szerint ezért sürgősen át kell gondolni, kell-e módosítani az EU szociális modelljén. Juncker egyúttal arra sürgette a cégeket, hogy elbocsátás helyett próbálják más úton, például a munkaidő csökkentésével megoldani gazdasági nehézségeiket. Az elnök elmondta, hogy az euró-övezeti találkozón megerősítették: a gazdasági felélénkülés érdekében tett intézkedések egyelőre elégségesnek tűnnek, újabb uniós csomagra pillanatnyilag nincsen szükség.
Joaquín Almunia pénzügyi biztos kiemelte, hogy az EU most éli a recesszió legrosszabb időszakát, ugyanakkor már pozitív jelek is látszanak. Az említett előrejelzésben a bizottság úgy fogalmazott: ez év végére megállhat a visszaesés az Európai Unióban, és jövőre a gazdaság növekvőbe fordulhat át, bár éves szinten még 2010-ben is csökkenés várható. Kedden a 27 EU-tagország mindegyikének részvételével folytatódik a pénzügyminiszteri ülés. A témák között szerepel a keleti EU-bővítés első öt évének értékelése, az euróövezeten kívüli országok segítésére hivatott pénzalap keretének megduplázása, illetve néhány adókérdés is, köztük a dohánytermékek jövedéki adója.
www.nyugatijelen.com