ENSZ-intelem itthon felejtett gyerekek miatt

Nyomtatás

Az ENSZ gyermekjogvédelmi bizottsága azt javasolta Romániának, hogy javítson a külföldön munkát vállaló szülők itthon hagyott gyerekeinek támogatásán, illetve kössön a hazatelepülésre vonatkozó kétoldalú egyezményeket a gyerekek érdekeit szem előtt tartva.

A bizottság értékelt bizonyos programokat, amelyek segítségével könnyebben támogatják az egyedül maradt gyerekeket, de aggodalmát fejezte ki a hátra hagyottak nagy száma miatt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi években gyakran kerültek más országok hatóságainak figyelmébe a szülői felügyelet nélkül hagyott, vagy a családtól elszakadt romániai kiskorúak. Az ENSZ a Gyermek Ügyvédje elnevezésű független intézmény létrehozását is javasolja, mert bár a Nép Ügyvédje gyerekek panaszait is kezelheti, nem eléggé ismert, és kevesen fordulnak hozzá.
A gazdasági válság miatt 50 százalékkal megnőtt az állami gondozásba kerülő gyerekek száma is – jelentette ki Ileana Savu, az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság államtitkára. „Elhanyagolják őket mind egészségügyi, mind oktatási szempontból, és a hatóságok kénytelenek elvenni a gyerekeket a családtól, mivel a pénzügyi válság, a munkanélküliség növekedése miatt a szülők az alkoholfogyasztásba menekülnek” – mondta.
www.nyugatijelen.com