Hirosima - minden idők legborzalmasabb pusztítása

Nyomtatás

Ma az egész világon megemlékeznek a béke hívei minden idők legborzasztóbb fegyverének, az atombombának első bevetéséről.

 

Manhattan terv néven a II. Világháború végére kifejlesztették a történelem legborzasztóbb fegyverét, az atombombát. A tömegpusztítás új dimenzóit megnyitó fegyvert az USA, Kanada és Nagy-Britannia közös elhatározásából alkották meg, és vetették be. Az atombomba alkalmazásának helyességét sokáig vitatta a világ, de mára már egyértelmű, hogy semmilyen más célt nem szolgált, csakis az erő fitogtatását.

A kísérletek megkezdéséről Franklin D. Roosevelt elnök 1942-ben döntött. Az atombomba atyja a magyar Szilárd Leó volt, akinek mentségére legyen mondva, addigra már értesült arról, hogy a németek sikeres kísérleteket végeztek atomfegyverrel, ezért tartotta fontosnak, hogy az USA és szövetségesei megelőzzék a náci tudósokat, hiszen elgondolni is szörnyű, mi lenne ma a világunkból, ha ez a fegyver Hitler arzenálját bővítette volna.
A Manhattan terv vezetője Robert Oppenheimer lett, ő a szabad világ akkor legkiválóbb fizikusaiból állította össze csapatát, akikkel Los Alamosban megalkotta az atombombát. A fegyverrel a háború végére készültek el, és a tudósok ekkor már szinte könyörögtek az USA elnökének Harry S. Trumannak, hogy ne vesse be, hiszen a győzelem e nélkül a szörnyű pusztító erejű eszköz nélkül is bekövetkezik. Ám - mint ahogy az általában lenni szokott - a politikusok akkor sem tudtak önmérsékletet tanúsítani, és 1945 augusztus 6-án ledobatták az első urán bombát Japánban Hirosima városára, majd három nappal később egy plutónium bombát Nagaszakira. A támadásoknak szerény becslések szerint is több mint kétszázezer áldozata volt, azóta sem tudjuk, hogy ennek az elképesztő tömegű halottnak volt-e egyáltalán valamiféle befolyása arra, hogy Japán azonnal letette a fegyvert.
Az olyan embertelen tettekkel, mint amilyen a két atomtámadás volt - ezt a történelem már sokszor bebizonyította - mindig a vétlen polgári áldozatokon ütnek, ők azok, akik életükkel fizetnek valamiért, amihez közük sem volt talán, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy az atomtámadás után keletkezett sugárfertőzés a mai napig is szedi áldozatait Japánban.
www.stop.hu