A klímaváltozás felgyorsul, a világ a szakadék felé rohan

Nyomtatás

klimaváltozásA klímaváltozás gyorsul, a világ a szakadék felé rohan - jelentette ki csütörtökön a genfi Klíma Világkonferencián Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

 

 

 

A politikus azt kérte a világtól, hogy siessen az átfogó klímaszerződés megkötésével, mert az éghajlat felmelegedése gazdasági katasztrófát fog okozni, és a tengerek szintje akár két méterrel is megemelkedhet az évszázad végére. Ban emlékeztetett arra, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása még mindig gyors ütemben nő.

"Nem engedhetjük meg magunknak a lassú haladást, gyors haladás kell" - hangsúlyozta. "Azt sem engedhetjük meg, hogy a decemberben kezdődő Koppenhágai Konferencia kudarcot valljon" - tette hozzá. A dán fővárosban az lesz a feladat, hogy megkössék a kiotói jegyzőkönyv helyébe lépő új globális megállapodást a Föld éghajlatának alakításáról 2012 után.
A főtitkár elmondta, hogy az északi sarkvidékről, Norvégiából érkezett a konferenciára, és saját szemével is meggyőződhetett arról, hogy a jégtakaró gyorsabban vékonyodik, mint azt a tudósok előre jelezték. Az északi sarkvidék 2030-ra jég nélkül maradhat a nyarakon. A grönlandi jégtakaró elolvadása megemeli az óceán vízszintjét, és megváltoztatja a Nyugat-Európa éghajlatát meghatározó Golf-áramlat irányát - figyelmeztetett.
Bejelentette, hogy még szeptemberben külön csúcstalálkozóra hívja meg azoknak az országoknak a vezetőit, ahol a világ legnagyobb erdei vannak, és megvitatja velük, hogy miként lehetne megoldani az erdőirtás okozta problémákat. A meghívottak között van például Brazília, Indonézia és a Kongói Demokratikus Köztársaság is. A találkozót az ENSZ magas szintű, a koppenhágai konferenciára felkészítő, New York-i tanácskozásával párhuzamosan tartják, szeptember 22-i kezdettel.
Ban Ki Mun előadását mintegy húsz állam- és kormányfő, valamint nyolcvan ország miniszterei és más meghívottak, összesen több mint ezren hallgatták meg. A szeptember 4-én befejeződő genfi értekezleten 1500 küldött vett részt. Ők máris jóváhagyták egy előrejelző rendszer létrehozását, amely a klímaváltozás jeleire fog figyelmeztetni, és főként a fejlődő országok alkalmazkodását fogja megkönnyíteni.
MTI - barikád.hu