Lemészároltak egy falut Szudánban

Nyomtatás

ImageImádkozzunk a békéért,

Cs. t.

 

 

 

Több mint száz ember meghalt, amikor törzsi harcosok megtámadták a Duk Padiet nevű falut Dél-Szudánban – írja a Reuters.

A Lou Nuer törzs harcosai vasárnap reggel támadtak a falura, amikor a legtöbben templomban voltak. A mészárlást a szudáni hatóságok csak hétfőn vették észre, 51 falusi civil, 28 katona és rendőr és 23 egyenruhás támadó holtteste hevert a földön.
Az ENSZ szerint idén már több mint 1200 ember halt meg az etnikai harcok miatt Szudánban. Dél-szudáni politikusok azzal vádolják korábbi polgárháborús ellenfelüket, az észak-szudáni vezetést, hogy törzsi harcosok segítségével próbálják destabilizálni a déli országrészt.
Dél-Szudánban 2010-ben választásokat tartanak, 2011-ben, pedig népszavazás lesz az országrész elszakadásáról. A 2005-ig tartó háborúban az arabok lakta, muszlim vallású Észak a kormány támogatásával harcolt a fekete, a kereszténységet és természeti vallásokat követő Dél ellen – az iszlamista kormány a soknemzetiségű országból homogén arab államot akart csinálni, de élezi a helyzetet az arab állattenyésztők és a fekete földművesek eltérő gazdasági érdeke is.
www.nyugatijelen.com