150 millió gyermek dolgozik világszerte

Nyomtatás

ImageAz UNICEF által készített gyermekvédelmi jelentés az első átfogó helyzetfelmérés a gyermekek jogainak sérüléséről, hiszen az adatok csaknem a világ összes országából érkeztek. A teljes tanulmányt november 20-án, az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény kiadásának 20. évfordulóján teszik közzé.

 

 

 

 

Az UNICEF szerint 18 millió gyermek nő fel olyan családokban, amelyek háborúk vagy természeti katasztrófák miatt otthonuk elhagyására kényszerültek. Csak a 2007-es évben 51 millió olyan gyermek jött a világra, akiknek születését nem regisztrálták. Enélkül kevés esélyük van, hogy iskolába járhassanak, ezért sokkal inkább ki vannak téve a kizsákmányolásnak és a bűnözésnek.

Előrelépésről számol be a jelentés a gyermekházasságok és a nők nemi szerveinek megcsonkítása elleni küzdelem terén, amely főleg az afrikai országokban gyakori. Az UNICEF szerint a beszámoló első lépés, hogy „a gyermekek számára olyan környezetet hozzunk létre, ahol biztonságban felnőhetnek és fejlődhetnek". Ehhez sürgősen szükség van a megfelelő védelmi rendszerek kiépítésére.
Magyar Kurír