A Role sem adja fel

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Szep-unneples-volt-tatardombnal/viewsize/img_4818.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Szep-unneples-volt-tatardombnal/viewsize/img_4818.jpg

ImagePörgős rockzene és a magyar népdalok világa, oratórium és rockopera, balladás és lírai hangvétel, történelmi és vallásos tematika – ilyen színes a csíkszeredai Role együttes zenei világa. Fennállásuk óta felléptek már több táncegyüttessel és jeles művészekkel, sikeresen vettek részt tehetségkutatón, koncerteztek jelentős erdélyi fesztiválokon. Most Budapestre készülnek. Egy olyan rendezvénysorozat részesei lesznek, amely az egymás segítésének csodálatos példája.

A Role az utóbbi években nagyszabású zenei darabjaival (rockoperával, rockballadával, rockoratóriummal) vált egyre ismertebbé és népszerűbbé az erdélyi közönség körében. A művekben a történelem megelevenítésére tesznek kísérletet, megmutatva benne az embert, akinek a sorsa a nemzet sorsát is képes lenyűgöző erővel megjeleníteni. Így a rockzene és a népdalok, versek segítségével elmondott történetek tanításul is szolgálnak; hagyománytiszteletre, emlékezésre nevelnek. A Székely Golgota című rockopera a székely történelem egyik lesötétebb, legtragikusabb eseményének, a madéfalvi veszedelemnek a vérengzéseit jeleníti meg a színpadon történelmi hitelességgel. A Történelem címet viselő rockoratórium egy meghatározatlan, időtlen korban, tehát általában a létben, költeményeken keresztül láttatja az emberi sorsot, melyet külső erők sodornak magukkal. A nagy közönségsikert aratott Pille rockballada az oly gazdag és oly törékeny csángó hagyományvilágot dolgozza fel, melyet bármely percben úgy fújhat a szél, mint egy könnyű pillét. Súlyos és elgondolkodtató darabok. És ez csak néhány villanás az egyre gazdagabb Role-repertoárból! A feldolgozott irodalmi alkotásokkal az együttes a székely magyar múlt és a néphagyomány mellett a kultúra más szeleteit is tolmácsolja. Előadták a Szent Erzsébet legendáját és a Kájoni miserendet, megzenésítettek egy csokor Ady Endre-verset és Kodály Zoltán születésnapjára egy zenés gyermekműsort is összeállítottak.
Ez a különlegesen sokoldalú együttes készül most fellépni a budapesti Szent István Bazilikában, a kőbányai Szent László templomban, valamint a Papp László Sportarénában. Utóbbi helyszínen egy nagyszabású jótékonysági rendezvényen fognak zenélni – amelyen egyébként sok nagynevű zenész is fellép –, amelynek a kezdeményezője egy más szempontból különleges zenekar. A Nem Adom Fel Együttes tevékenysége azért csodálatra méltó, mert fogyatékosként szeretnének tenni az egészségesekért, többek között a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árvaházaiban nevelkedő gyerekekért. A hétvégi rendezvénysorozat megszervezésében maga Böjte Csaba atya is tevékenyen részt vállalt.
Hasonlóképpen jelen lesz a Sportarénában Papp Szabolcs is, aki a Nem Adom Fel Alapítvány munkatársa, mozgássérült fiatal. Szabolcs két társával együtt kerekesszékkel zarándokol el Szegedről a budapesti helyszínre.
A Jobb velünk a világ! rendezvény rávezethet bennünket arra, hogy mi, magunkat egészségesnek nevező emberek néha mennyire elzárkózunk mások problémáitól. De ezen a hétvégén a fogyatékkal élők, elesettek, árvaházban nevelkedettek – csupa kitaszított, megbélyegzett ember – segíteni fognak a rászorulókon. Legalábbis azok, akik az említett rendezvénysorozaton szerepelnek. És ennek a jótékonysági akciónak lesz aktív részese az emberi sorsok iránt érzékeny Role. Fellépésükkel talán ők is hozzájárulnak a másság jobb elfogadásához, a bennünk élő előítéletek lerombolásához.
Köllő Zsófia
A budapesti fellépések programja:

2009 október 17, szombat, 15:00, Szent István Bazilika

2009 október 18, vasárnap, 9:00, Szent László templom, Kőbánya Kájoni Miserend

2009 október 18, vasárnap, 18:00, Papp László Budapest Sportaréna

A Role zenekar és a dévai gyerekek, Jobb Velünk a Világ!
A Role zenekar honlapja: www.role.hu
Magyar Kurír