Nagy jövő előtt áll a kereszténység Európában egy szociológus szerint

Nyomtatás

ImageA kereszténység nem fog kihalni Európában – állítja egy vallásszociológus. Sőt, az Avvenire című olasz lapnak nyilatkozó Philip Jenkins amerikai anglikán tudós szerint fényes jövő áll előtte. Ő úgy gondolja, az iszlám nem fenyegeti a kereszténységet Európában, bár a jövő kereszténysége különbözik majd az elmúlt évszázadokétól.

 

 

 

 

Jenkins a Pennsylvaniai Állami Egyetem és a texasi Baylor egyetem tanára, aki már egy trilógiát is írt a kereszténység jövőjéről. Könyvének harmadik kötete foglalkozik a vallásukat gyakorló európaiak csökkenő számával és az iszlám fokozódó jelenlétével az öreg kontinensen – írja a Zenit.

Amint Jenkins fogalmazott: kicsi a valószínűsége, hogy Európa iszlamizálódik. Szerinte ez a jóslat azon alapszik, hogy a bevándorló muzulmánok magas termékenységi rátáját a jövőbe vetíti. Jenkins szerint azonban az iszlámnak itt nincs más választása, mint európaizálódni. Ahogy a bevándorlók idővel asszimilálódnak, úgy csökken majd születési rátájuk is. Sőt, az Európába költöző rokonok miatt Algériában és Marokkóban máris csökken a születések száma.
Az iszlámot sokan a harmadik világ, a kereszténységet pedig Európa és Észak-Amerika vallásának tekintik. Pedig nem csupán Dél-Amerikában, de Afrikában és Ázsiában is egyre több követője van a kereszténységnek.
Megjegyezte: olyan országokban, mint Anglia, Hollandia vagy Dánia, egyre többen tekintik a kereszténységet olyan eszmények gyökerének, mint például a szabadság és a személy, az egyéniség tisztelete. Jenkins szerint ebből nem következik az iszlám gyűlölete vagy a tőle való félelem, viszont az igen, hogy az európaiak újragondolják, honnan származnak kultúrájuk alapjai.
Viszont a keresztény egyházaknak meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy az eszmék szabad piacán újra evangelizációs területnek kell tekinteniük Európát, mivel elvesztették dominanciájukat.
Magyar Kurír