Portréfilm Márton Áron püspökről

Nyomtatás

Márton Áron püspökA Szent István által alapított ősi erdélyi püspökség, amelynek székvárosa Gyulafehérvár, és amely az egész Királyhágón túli Erdélyre kiterjed, kiemelkedő szerepet töltött be az ezer éves magyar álam és katolikus egyház történetében. A román stílusban épült székesegyház gyakran adott helyet az erdélyi országgyűlésnek, vagy a fejedelmek hamvainak.


 

 

 

Az erdélyi katolikus egyház a vallási türelem szellemében hozzájárult a három nemzet és a négy bevett vallás együttéléséhez. Trinanonnal az egész erdélyi egyházmegye román impérium alá került. Ettől kezdve folyamatosan szabadságáért, esetenként létéért kellett küzdenie azzal a román hatalommal, amely a román ortodox egyházat Erdélyben is államegyház rangjára emelte.

Márton Áron ebben a kritikus időben került a történelmi viharokban megedződött erdélyi püspökség élére. Korán felismerte, hogy az egyház és a vallás, iskola és kultúra a nemzeti identitás megőrzésének és fejlesztésének, a nemzeti megmaradás szinte egyetlen mentsvára.
Életéről és mukásságáról szól a Duna II. Autonómia csatorna Magyar Történelmi Arcképcsarnok című műsorának portréfilmje.

Duna Televízió