Egyre többen települnek át Magyarországról Székelyföldre

Nyomtatás

ImageVolt idő, amikor a jobb megélhetésért tömegesen vándoroltak el Székelyföldről, manapság inkább bevándorlási hullámról beszélhetünk.

 

 

 

A külföldi szerencsepróba után sokan hazaköltöztek, egyre többen vannak olyanok is akik szülőföldjük helyett választották Székelyföldet. Az itt letelepedett külföldiek pedig elfogultság nélkül tudnak vallani arról, hogy miért lehet marasztaló vagy csalogató ez a vidék és hogyan lehetne még vonzóbbá tenni Székelyföldet.

„Elemezgettük, hogy gyereknevelés szempontjából hol lenne jobb. Hát Csíkszereda győzött Budapesttel ellentétben. A kisvárosi hangulat sokkal nyugodtabb, itt jobb, biztonságosabb a környezet, egészségesebb, úgy a levegő, mint az ételek.” – vallja Veres Nándor fényképész, aki budapesti lakhelyét cserélte székelyföldire.
Itt talált új otthonra Sipos Betti, a Csíki Televízió jelenlegi főszerkesztője: „Ami miatt én Székelyföldet nagyon szeretem az, hogy más az emberi kapcsolatoknak a működtetési formája, mint Magyarországon, én úgy érzem, sokkal melegebbek az emberi kapcsolatok, ami viszont probléma, hogy Csíkszereda nem föltétlenül egy könnyen befogadó város, egy picit zárkózott, de viszont ha az ember ideérkezőként megfelelőképpen nyitott, akkor el fogják fogadni."
erdely.ma