A hit a személyiség tartóoszlopa

Nyomtatás

Sólyom: A hit a személyiség tartóoszlopa

Az egyházak legfontosabb társadalmi szerepe a közösségteremtés. Különösen nagy jelentősége van ennek a határon túli magyarok esetében, ahol a vallási közösségek szinte az egyetlen szerveződések a magyarok számára - mondta Sólyom László köztársasági elnök amikor magyarországi és határon túli magyar egyházi vezetőkkel találkozott.
A köztársasági elnök a személyiség tartóoszlopának nevezte a hitet a hazai és határon túli egyházi vezetőknek adott hagyományos adventi fogadáson. Sólyom László továbbra is károsnak tartja a 2011-es népszámlálásról szóló törvényt. A jogszabályt az államfő először nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Sólyom László nem ért egyet azzal, hogy a népszámlálási biztosok nem kérdezzenek rá a felekezeti hovatartozásra.
- Van egy több, mint 100 éves adatsor, amelynek a megszakítása az önismeret szempontjából rendkívül káros lenne. Miután ez önkéntességen alapul, hogyha azt mondják, ezt csinálják külön cenzussal, mikrocenzussal, az elvi tételt semmiben nem befolyásolja, ugyanakkor drágább és megbízhatatlanabb, tehát én azt hiszem, hogy joggal küldtem ezt vissza a Parlamentnek és sajnálom, hogy végül is nem akceptálták az álláspontunkat – mondta Sólyom László köztársasági elnök.
A találkozó előtt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és a Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke zárszámadási törvényjavaslat hiányosságára hívta fel a figyelmet. A 2008-as költségvetés végrehajtásáról szóló jogszabály tervezete nem tartalmazta az egyházi közoktatási intézmények kiegészítő normatívájának összegét.
- A vatikáni szerződéssel, a kormánymegállapodásokkal ellentétben nem rendezte az egyházi iskolák kiegészítő normatívájának az egyenlegét ez a zárszámadás. Mi azt gondoljuk, hogy ez egy olyan jogi nonszensz, amelyiket nyilvánvalóan érdemes lesz a köztársasági elnök úrnak felvetni – jelentette ki Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.
Szili Katalin szintén tárgyalt az egyházi vezetőkkel. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának elnöke azt mondta: a hosszútávú nemzetstratégia kidolgozásában az egyházak szempontjainak is meg kell jelennie.
(hírTV)