Németországi felmérés a fiatalok istenhitéről

Nyomtatás

ImageA Bertelsmann Alapítvány vallási mutatója szerint Németországban minden második fiatal hisz Istenben és az örök életben. Hétezer keresztény, illetve nem vallásos, 17–21 éves fiatal adott választ a felmérés kérdéseire.

 

 

A Bertelsmann Alapítvány december 15-ei güterslohi jelentése alapján a megkérdezett hívő fiatalok több mint 50 százaléka személyesen tapasztalta Isten jelenlétét az életében. A felekezetekhez nem tartozó fiatalok 15 százaléka is rendelkezik valamilyen Isten-tapasztalattal a kérdőív szerint.

A keresztények több mint fele hiszi, hogy Isten nem puszta ideaként, hanem személyesen jelenlévő Isten. A megkérdezett nem vallásos fiatalok egytizede vallotta hasonlóképpen.
A 14 és 17 éves kor közötti katolikus fiatalok 41 százaléka mélyen hisz Istenben, a hasonló korú evangélikus fiataloknak 35 százaléka tett tanúbizonyságot mély hitről. A katolikus és az evangélikus fiatalok 40%-a „közepesen erősnek” tartja hitét. A 18–21 éves katolikusok fele, az egykorú evangélikusok 42%-a tartja erősnek istenhitét.
A Bertelsmann Alapítvány által közölt adatok szerint a megkérdezett hívő fiatalok nagyon fontosnak és értékesnek tartják a vallásgyakorlást. A katolikusok több mint 50%-a, az evangélikusok 39%-a hangsúlyozta a szentmise, az istentisztelet jelentőségét. A felmérés szerint az ifjú katolikusok 60–65%-a s az evangélikusak 50%-a szerint is nagyon fontos a személyes imádság.
Magyar Kurír