Zoogle: elindult a katolikus közösségi portál

Nyomtatás

ImageÚj katolikus közösségi portál indult Zoogle néven. A népszerű magyar Iwiwhez és az amerikai, de nemzetközileg használt Facebookhoz hasonló oldalnak nemrég indították el a Béta-verzióját.


 

Zoogle-on, mint általában a közösségi portálokon, a kapcsolatépítés és -tartás mellett lehetőség van többek között cikkek, blogok és filmkritikák közzétételére, olvasására is – írja a CathNewsAsia.

A Zoogle készítői szerint a hagyományos, nyomtatott újságok, amelyek régen alakították a közvéleményt, már dinoszaurusznak számítanak, de már az elsőgenerációs honlapok, hírportálok is egyre inkább veszítenek befolyásukból, népszerűségükből az olyan, újgenerációs közösségi oldalakhoz képest, mint a Facebook, a MySpace vagy a MyVip (itthonról az Iwiwet, vagy a fiatalok közt népszerű Hotdogot említhetnénk), sőt újabban a Twitter és a Tumblr. Ezeknek világszerte több százmillió felhasználója van.
A fenntartók szerint a tömegkommunikáció új korszaka segíthet az egyháznak, hogy kikerülje a média érdektelenségét, illetve ellenségességét. A Zoogle virtuálisan is összekötheti az egyház tagjait, így segítve az információáramlást, és természetesen az evangelizációt. Az egyház így az új nemzedékek homlokterébe kerülhet – vélekednek az alapítók a CNA által közölt sajtónyilatkozat alapján.
Világszerte tapasztalható, hogy a nyomtatott sajtó visszaszorul: sorra szűnnek meg a lapok Amerikában, de mindenhol, itthon is esik vissza a példányszám. Nemrég Romániában szűnt meg négy napilap nyomtatott kiadása, hogy az interneten szolgáltassák tovább a híreket.
Azonban ma már az egyszerű internetes portáloknál is hatékonyabbak és egyre népszerűbbek az említett „webkettes” szolgáltatások, amelyeknél nemcsak olvasni lehet cikkeket, hanem reagálni is, valamint kapcsolatot építeni másokkal, vagy saját anyagokat közzétenni.
Magyar Kurír