Koszovó nélkül Szerbia meg van fosztva a szívétől és lelkétől

Nyomtatás

Támogatásáról biztosította szombaton a szerb ortodox egyház új vezetője Szerbia igényét Koszovóra. A 80 éves új pátriárka, Irinej Gavrilovics azt mondta a belgrádi beiktatási ceremónián, hogy egyházának „első feladata az elszakadt tartomány visszavezetése Szerbiába”.

Az új pátriárkát mérsékeltnek tartják, aki nyitott a modernizáció felé. A szombati ünnepségen azt mondta, hogy nem ellenezi a római katolikus egyházfő, XVI. Benedek szerbiai látogatását, ami utalás volt a két egyház közeledésének elfogadására.
A szerb ortodox egyház új vezetőjének belgrádi beiktatása az első állomás volt ahhoz, hogy trónját végleg elfoglalja. A második ceremónia nehezebb lesz, mivel azt a mindenkori szerb ortodox pátriárka székhelyén, a nyugat-koszovói Pec-ben kell megtartani.
„Első kötelességünk, hogy oltalmazzuk a mi Koszovónkat, ezt a szent és mártír földet, hogy ezáltal államunk megvédhesse azt azoktól, aki meg akarják szerezni. Koszovó a mi szent földünk, a mi Jeruzsálemünk, ezért kell Pec-be mennünk, hogy teljessé tegyünk ezt a mai ünnepet” - mondta a pátriárka. Hozzátette: „Koszovó nélkül Szerbia nem Szerbia, mert Koszovó nélkül Szerbia meg van fosztva a szívétől és a lelkétől”.
A szerb ortodox egyháznak becslések szerint világszerte 11 millió tagja van. A hétmilliós Szerbia állampolgáraink többsége ortodox keresztény.
(FH)