Akadálymentesítésért küzdenek a mozgássérültek

Nyomtatás

ImageA hátrányos helyzetű személyek jogait érvényesítenék

A közvélemény figyelmét szeretné felhívi a mozgáskorlátozottak problémáira Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete. A szervezet ugyanakkor a fogyatékkal élők jogainak érvényesítését kívánja elérni.

A novemberben elindított projekt keretében a megye településein találkozókat szerveznek a fogyatékkal élőkkel, ahol felmérik az igényeket, azt, hogy az adott településen a sérült személyek milyen akadályokba ütköznek.
A beszélgetéseken megfogalmazott kérdéseket az szervezet a polgármesteri hivatalok, közintézmények és közfeladatokat ellátó cégek elé terjeszti majd, azzal a céllal, hogy a megyében javuljon a hátrányos helyzetűek esélye az önálló életre – közölte Fikó Csaba, az egyesület elnöke.
ImageFikó azt is elmondta, hogy sok esetben nem a pénzhiány miatt nincs akadálymentesítve egy-egy középület bejárata, hanem a mozgássérült személyek szükségleteinek nem ismerése az ok.
Azt is hozzátette, hogy ahol vannak mozgássérült feljárók, ott sem annyira jók, hogy azokat használni lehessen, tehát a feljárók nagy részét az ellenőrző szervek megnyugtatására építették, nem arra, hogy valaki használja is.
Az egyesület elnöke szerint nem egyforma az önkormányzatok hozzáállása a kérdéshez.
Van olyan település, ahol készségesek orvosolni a problémát, de az egyesület már visszautasítást is kapott. A mozgássérültek érdekeit védő szervezet azt várná el a települések vezetőitől, hogy azok ne adjanak ki olyan építkezésre engedélyeket, melynek tervrajzából nem tűnik ki, hogy akadálymentesítve lesz az épület.
A megyei szervezet február 19-én Gyergyószentmiklóson tart fórumot. 14 órától a  Szent Erzsébet Öregotthonban fókuszcsoportos beszélgetésre kerül sor, ahol az akadálymentességgel kapcsolatos  elvárásokat, szükségleteket igyekeznek összegezni, és az itt felmerülő kéréseket, kérdéseket továbbítják az önkormányzat és egyéb intézmények felé.
Gergely Imre