Az emberiséget fenyegető elöregedés

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Igaz/Tarsadalom/kep-baba.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/Igaz/Tarsadalom/kep-baba.jpg

ImageAz ENSZ a közelmúltban tette közzé jelentését a világ lakosságának gyors elöregedéséből származó problémákról. A dokumentum alapvető következtetéseiből kiindulva John Flynn, a Zenit katolikus hírügynökség munkatársa adott helyzetképet az 50 év múlva várható tendenciákról.

Az ENSZ jelentése szerint az elöregedés jelenlegi ritmusa egyedülálló a történelemben. 2045-ben a 60 év felettiek száma magasabb lesz a 15 év alattiaknál. A legfejlettebb régiókban, ahol az elöregedés előrehaladottabb fázisban van, ez az arány már 1998-ban megvalósult. Ma a világon az emberek átlagéletkora 28 év, 2050-re ez 38 évre emelkedik. Az elöregedés a Föld minden országát érinti; a termékenység csökkenése immár univerzálissá vált.
Az elöregedés súlyos hatással lesz a gazdasági növekedésre, a megtakarításokra, a befektetésekre, a munkapiacra és az adózásra. Mivel a jövőben nem várható a termékenység jelentős növekedése, a lakosság elöregedése gyakorlatilag visszafordíthatatlanná válik, a fiatalok jelenléte egyre csekélyebb lesz a XXI. században. Jelenleg a világon kilenc aktív életkorban lévő munkavállalóra jut egy nyugdíjas. 2050-ben ez az arány négyre esik vissza, ami súlyos következményeket eredményez a nyugdíjrendszerekben. A mostani gazdasági válság erősen csökkentette a nyugdíjalapok értékét.
Az ENSZ más jelentései alapján például Oroszországban 1993 óta 6,6 millióval csökkent a lakosság, a bevándorlók milliói ellenére is. 2025-re várhatóan újabb 11 millióval lesz kevesebb az ország lakóinak száma. Tatjana Golikova, orosz egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet, hogy az országnak radikálisan csökkentenie kell az abortuszok számát. 2008-ban 1,714 millió volt a születések aránya, míg 1,234 millió a terhesség-megszakítások száma. 2007-ben Oroszország a lakosság száma alapján a 9. helyen állt a világon, 2050-re a 15. helyre eshet vissza, így Vietnamnál is alacsonyabb lesz lakóinak száma.
A nemek arányát vizsgáló másik ENSZ-jelentés feltárta az egyes ázsiai országokban a '80-as években elindult rendhagyó változást. A termékenység csökkenésével a nemek arányának mesterséges befolyásolása fenyegeti a globális népesség egyensúlyát. Vietnamban 2006-ban 110 fiúgyermek születésére 100 lánygyermek születése esett. Amennyiben ezt a tendenciát nem állítják meg, 2025-re jelentős mértékben megnövekszik a férfi lakosság száma, ami számos következménnyel jár az országra nézve, különösen a házasulandó fiatalokra – figyelmeztet az ENSZ. Kínában is ismert a jelenség. Az ENSZ-dokumentum szerint ez az egyensúly-felborulás a csupán egy gyermek születését engedélyező kínai családpolitika következménye.
A világ lakosságának elöregedése és a termékenység csökkenése miatti aggodalom ellenére az amerikai kormány bejelentette, hogy jelentősen növelni kívánja a fogamzásgátlás és az abortusz támogatását az egész világon. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter január 8-i kairói beszédében emlékeztetett Barack Obama egyik első intézkedésére, amellyel eltörölte a támogatások korlátozását, amelyek korábban azokat a szervezeteket sújtották, melyek az abortusz végrehajtását finanszírozzák a fejlődő országokban. Hangsúlyozta továbbá, hogy az USA a közelmúltban 462 millió eurót különített el a családtervezési és reproduktív egészségre vonatkozó programokra. Bejelentette, hogy nagyobb támogatást biztosítanak majd a nők fogamzásgátlásának segítésére. Elismerő szavakkal szólt az amerikai kormány és a Nemzetközi Családtervezési Föderáció közös munkájáról. Ez utóbbi szervezet arról híres, hogy évente abortuszok millióit hajtja végre a világon.
Az indíttatás mindezek végrehajtására nyilvánvalóan ideológiai tényezőkből táplálkozik, mely megakadályozza annak felismerését, hogy milyen súlyos gazdasági következményei vannak e politikának: mint látjuk, már nagyon rövid időszakon belül is a termékenység gyors csökkenéséhez vezetett – zárja kommentárját a Zenit munkatársa.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír