Zsidó író a pápa elleni kampányról

Nyomtatás

Jon Juaristi zsidó költő, regényíró és esszéíró húsvétvasárnap megjelentetett egy cikket az ABC nevű spanyol napilapban, s azt írja: „nem kell katolikusnak lenni ahhoz, hogy megértsük, milyen indítékok állnak a XVI. Benedek pápát és az egyházat nemrég ért támadások mögött."

Cikkében azt írja, válaszolni kíván a pápát ért médiatámadásokra, hiszen egyre több újságíró és blogszerző célozgat arra, hogy a pápa nyújtsa be lemondását. Ezeknek az embereknek nagyobb szenzációt jelent a feltételezett pápai lemondás, mint a papok által elkövetett konkrét pedofil ügyek – írja Juaristi, s hozzáteszi: csupán az a szándékuk, hogy sarokba szorítsák XVI. Benedeket.
Egyedül a pápa és az egyház vette komolyan ezt az ügyet – idézi Juaristit a CNA. A botrányt kihasználva a bulvársajtó csak a példányszám növelésére hajt, a hangadók célja pedig az, hogy a közéletből eltávolítsák a katolikusokat, de legalábbis rontsák a papság hírnevét.
„Ha még nem mondtam volna elégszer, én nem vagyok katolikus, de még én sem tudom nem látni a jelenlegi pápa hihetetlen erkölcsi nagyságát az őt becsmérlők rajához képest." Juaristi kijelenti: amióta a pápa levelet írt az ír katolikusoknak, a támadások célpontjai már nem a pedofil papok vagy az ügyeket eltussoló püspökök, hanem maga a pápa. „Mivel az látszik, hogy ebben az esetben az 'üsd a pásztort és szétszéled a nyáj' taktikája nem hatásos, valószínű, hogy a támadássorozat még sokáig elhúzódik, és a színtér megtelik majd spontán előkerülő egyénekkel, akik elmondják, hogyan szenvedtek a pedofil papok miatt."
Magyar Kurír