Obama elnök ferences tanácsadója

Nyomtatás

ImageAz amerikai kormány áprilisban új elnöki tanácsadó testületet állított fel, melynek feladata bioetikai kérdésekben segíteni az Egyesült Államok elnökének tájékozódását. A tíztagú bizottság tagja lett egy ferences orvosprofesszor is. Daniel Sulmasy szerzetestestvér a Jézus Legszentebb Neve Provincia tagja, a Chicagói Egyetem orvosetika tanára és a MacLean Gyógyításetikai Központ igazgató-helyettese.

Katolikus erkölcsteológusok és életvédő aktivisták, az amerikai püspöki kar és a ferencesek nagy örömmel fogadták a kinevezést. Bíznak abban, hogy a szerzetes tudós bevonása az elnöki bizottság munkájába a katolikus álláspont érvényesülésének esélyét növeli olyan súlyos, az amerikai társadalmat megosztó kérdésekben, mint az abortusz, az eutanázia és az őssejt kutatás.
Az abortuszt és az eutanáziát a katolikus erkölcsi tanítás közismerten elutasítja, vagyis az életet a fogantatás pillanatától a természetes halálig szentnek és védendőnek tekinti. Az egyház azonban az őssejt kutatását megengedhetőnek tartja és támogatja is, amennyiben az az életet védi, és nem embriókat használnak ezekhez a beavatkozásokhoz, hanem felnőtt szervezetből nyerik az őssejtet.
Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír