A szórványban is lehet építeni

Nyomtatás

ImageSzászváros magyar történelmének felidézésével folytatódtak ma a Hunyad megyei magyar napok.

 

 

A városismertető sétán a központ néhány magyar vonatkozású épületét (Torma Zsófia, gróf Kún Kocsárd, gróf Kuun Géza lakóházai, az EMKE épülete, a régi református gimnázium épülete, a Szent Erzsébet gyermekotthon) tekintették meg, majd a fénypont az éppen száz évvel ezelőtt felavatott Kún Kollégium meglátogatása volt. Noha Szászváros legnevesebb iskolaépületében, a Kún grófok által építetett tekintélyes gimnáziumban csupán 13 évig (1910–1923) működött a református gimnázium, a most Aurel Vlaicu nevét viselő tanintézmény igazgatónője szívélyesen mutatta meg az épületet a magyar látogatóknak.

Ezután a református templom tanácstermében Fülöp Júlia, a szászvárosi EMKE elnöke tartott tudományos előadást a szászvárosi magyar oktatás történelméről. Mondanivaló bőven volt, hiszen 1560 és 1923 között, főleg a kiegyezés utáni években virágzott a magyar oktatás. A diákok létszáma évről évre nőtt, egyre híresebb és szakképzettebb tanárok oktattak a Kún grófok oltalma alatt működő református gimnáziumban. Olyannyira, hogy nemcsak magyarok, hanem a környékbéli románság kimagasló személyiségei (Aurel Vlaicu vagy dr. Petru Groza) is a Kún református gimnáziumban végezték tanulmányaikat.
A magyar oktatás azonban nemcsak a dicső múlttal rendelkezik, hanem jövője is van. A Böjte Csaba atya által 2000-ben indított Szent Erzsébet gyermekotthon révén az utóbbi években a szászvárosi magyar oktatás ismét fellendült, szemléltette a kedvező fejleményeket Fülöp Júlia, a rendezvény fő szervezője.
Hasonlóképpen vélekedett Winkler Gyula EP-képviselő is, hangsúlyozván, hogy a magyarság a szórványban is képes a jövőbe tekinteni és építeni. A Hunyad megyei magyar napok például éppenséggel ilyen rangos, Erdély-szerte precedens nélküli rendezvénysorozat, mely a szórványmagyarság büszke múltját és bizakodó jövőjét tükrözi.
Ezután a dévai Szivárvány nyugdíjasklub kórusa énekelt el bukovinai székely népdalokat, majd a szászvárosi magyar gyermekek verses-dalos ünnepi műsora következett.  
Chirmiciu András