Ismét nő az emigrációs kedv

Nyomtatás

ImageA legolvasottabb romániai napilap összeállítást közöl a románok emigrációs hajlandóságáról, illetve arról a helyzetről, mely e téren az elmúlt évet jellemzi. Mint ismeretes, legalább kétmillió román állampolgár hagyta el az országot az elmúlt húsz év során, többségük az Európai Unió valamelyik országában telepedett le, de a legvonzóbb célnak ma már Kanadát tekintik.


A lap csak a szabályosan, vagyis hivatalos bevándorlási engedéllyel távozott emigránsok helyzetét, motivációit és beilleszkedési lehetőségeit vizsgálja. A korábban emigráltak java része valamilyen illegális megoldást választott, de többségük mára legalizálta helyzetét. A legtöbben – nyelvi és gazdasági okokból – Spanyolországban és Olaszországban élnek, ennélfogva ott szembesülnek a legtöbb problémával is.
A 2009-ben hivatalosan kivándoroltak markáns többsége urbánus, azaz városi közegből származik, több, mint egyharmaduk egyetemi végzettséggel rendelkezik; 50 százalékuk 25-39 év közötti, de 20 százalékot tesz ki a 40-54 év közöttiek száma is.
A legtöbben az erdélyi Szeben megyéből fordítottak hátat Romániának, a legkevesebben a rendkívül elmaradott óromániai Giurgiu megyéből.
A könnyített feltételek dacára az emigráció ma sem egyszerű. Több ezer eurót emészt föl a különböző engedélyek (fordítások és hitelesítések) beszerzése, ugyancsak nagy összegekbe kerül a létfeltételek kinti megteremtése. Az új helyzethez való alkalmazkodás, a pszichés kihívások, valamint a családi kötelékek lazulása külön tehertételt jelentenek – írja a bukaresti napilap.
globusz.net/Adevărul