Kéri Gáspár történelmet ír Érmelléken

Nyomtatás

ImageAki a tízezrek lakta érmelléki tömbmagyar vidék legkisebb falujába, Gálospetribe is elkerül és kiejti Kéri Gáspár nevét, mindenütt ismerősére talál, hiszen a székelyhídi fogorvost nem csak hivatásáról, de néprajzi gyűjtéseiről is jól ismerik az évezredek óta lakott vidéken. A fogorvos tájházat alapított és összegyűjtött mindent, ami a hagyományos falusi kultúra része volt évtizedeken keresztül.

Az ezer lelket számláló Gálospetriben Kéri Gáspár anyai nagyszüleinek 150 éves háza – a faragott kerítés, a fehérre meszelt falak, a jellegzetes tornác és az udvaron sorakozó gazdasági épületek, a kukorica tárolására használt góré, a pince, a szőlőspajta, a kút, a disznóól, a szénásszín és az istálló, de még az udvaron totyogó kacsák is -, az érmelléki ember hagyományait őrzi.
A három osztatú parasztház mindhárom szobája a fogorvos hozzáértő gyűtőszenvedélyéről árulkodik. Az utcafronti tisztaszobában például egy ritkán fellelhető menyasszonyi koszorút találunk.
A ház körül használatos munkaeszközök és a lápon használt hajó, meg halfogó kas között elmés szerkezet a vetőgép. Ezzel a 15 éve tartó érmelléki porta-rekonstrukcióval Kéri Gáspár tagja lett a magyarországi tájházszövetségnek, munkáját az erdélyi néprajzosok is becsülik, segítik. Tucatnyi öreg ház haldoklik, hagyományok sora, a lápi élet tartozékai tűnnek el az Érmellékről. A mentést kevesen vállalják. Kéri Gáspár bizonyosan történelmet ír ezen a vidéken.

Villányi Zoltán

Duna Tv, TÉRkép