A keresztények elleni háború is szóba került a Rimini Meetingen

Nyomtatás

ImageA keresztények elleni háborúról jelentetett meg könyvet Mario Mauro, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keresztények és más vallások tagjai elleni intoleranciával és diszkriminációval foglalkozó képviselője, amelyről most a szerző személyesen is beszélt a Rimini Meetingen. Mint elmondta: sok keresztény még ma is nehéz helyzetben van, mert szociális kirekesztés és tömeges üldözés áldozatai szerte a világon.

A csütörtöki nap eseményei voltak:
"Tudni kell utat választani" találkozó Sergio Marchionne-val a Fiat vezérigazgatójával. Az olasz származású üzletember, nyereségessé tette a Fiat autógyárat. Nemcsak a cégről és gazdasági sikereiről beszélt, hanem életéről, s annak nehéz szakaszairól is. Hangsúlyozta a mobilitás, a sokoldalúság, a korrektség, az összetartás, és a felelősség fontosságát. Idézte Hegelt: "Semmi nagy dolog a világon nem jött étre szenvedély nélkül", majd Machiavellit: "Az igazi emberi erény példájának olyan hatása van, hogy a jó emberek utánozni akarják, a rosszak pedig szégyellik magukat, hogy avval ellentétes életet élnek." Azt kívánom nektek - mondta befejezésül a fiataloknak  - , hogy legyetek olyanszemélyek, amilyenről Machiavelli írt, az erény emberei.
A Megélni a kereszténységet a határterületeken című találkozón David Maurice Frank, Ahousat Riserve-ben élő indián tett tanúságot arról, hogy törzsének vallási érzéke alapján mennyire könnyen érthető és befogadható a kereszténység, és hogy a barátságok által, sok csalódás után is hogyan talált vissza az egyházhoz, saját szívéhez.
Vallásszabadság és politikai felelősség címmel ültek egy asztalhoz Törökország, Pakisztán, Irak, Szenegál és Nigéria politikusai, valamint Franco Frattini olasz külügyminiszter és Mario Mauro. Mauro hangsúlyozta: a vallásszabadság természetes ellensége a fundamentalizmus. Frattini a következőket fogalmazta meg: a vallásszabadság nem egy a szabadságjogok közül, hanem az együttélés szíve, alapvető jog az egyén számára, és alapvető értékek garanciája a társadalom felé. A vallásszabadság védelem egy szívből jövő kötelezettség – fejezte be beszédét az olasz külügyminiszter.
Atya – Lesznek még papok az Egyház jövőjében? címmel jelent meg don Massimo Camisasca, a Comunione e Liberazione San Carlo Borromeo Papi Testvériség vezetőjének könyve a papság évében a papságról. Az ennek kapcsán szervezett találkozón elmondta: azért választotta ezt a kettős jelentésű szót könyve címéül, mert óriási lehetőség, hogy véges, gyarló emberek a Mennyei Atya szeretetét közvetíthetik és mert – biológiai és lelki értelemben vett – atyák nélkül a személy bezáródik, nem válik éretté. Hangsúlyozta, hogy a papok számára nélkülözhetetlen a közösség és a barátság. Ahogy Szent Tamás mondta: „a barátság a szeretet gyökere.” Azzal kapcsolatban, hogy mi várható el a papságtól, Giussani atya gondolatát ismételte meg: „legyenek elsősorban emberek”.
Este Evangélium egy vak szemével címmel színházi előadást láthatták az érdeklődők, de választhatták a Hold, te mit csinálsz az égen című versösszeállítást Leopardi költeményeiből. Aki könnyebb szórakozásra vágyott, a szabadtéri színpadon rockkoncerten vehetett részt.
A Meeting szombaton zárja kapuit. A szombat tulajdonképpen csak fél nap, két központi program lesz: Én és Te – egy elszakíthatatlan kettősség, Az én egy találkozásban születik újjá – don Giussani könyvének bemutatója.
Varga János/Magyar Kurír