Gazdaság és érték - Interjú Boros Csaba vállalkozóval

Nyomtatás

ImageA jelenkori fogyasztói társadalom tagjai vásárláskor a rendelkezésükre álló információ és anyagi erőforrás függvényében döntenek a multinacionális áruházak vagy adott esetben a lokális eladóegységek kínálata között. Úgy tűnik, a szabad áruforgalom főként a tőkeerős mamutvállalatoknak kedvez, s ezáltal a szerényebb székelyföldi faluközösségek lakói az „egyenjogúság” jegyében könnyedén hozzájutnak nagyáruházak termékeihez.

A jelenkori gazdasági állapotok közepette az válik értékké, ami olcsó, s mindez azon realitásból adódóan, hogy azt értékeljük, amit egyszerűen meg tudunk engedni magunknak. Boros Csaba székelyudvarhelyi vállalkozóval folytatott beszélgetésünk során a beteljesült gazdasági életút mögötti közösségi érdekérvényesítési törekvés is kirajzolódni látszik. A címként használt szavakat vállalkozása mottójaként érvényesíti, s ennek mentén építi saját székelyföldi üzletláncát, valamint levédett kereskedelmi márkáját, a Góbé terméket.
- Mikor kezdte el működését a cég, és milyen területen tevékenykedett?
- A cég 1993-ban alakult, akkor is már a kereskedelmi tevékenység körébe gyűrűzött, s ebben teljesedett ki. Először nagybani eladással foglalkoztunk, utána tértünk át a kiskereskedelemre. Váltottunk. Ezen váltás eredményeként jött létre a Szuper üzletlánc, ami akkoriban a térségben meghatározó volt mint kiskereskedelmi tevékenység. Az üzletlánc a tömbház-negyedek közé beékelődött kisebb üzleteket jelentette, 200–400 négyzetméteres kis üzleteket, amelyeket még igazán nem lehet szupermarketeknek nevezni, de akkoriban nem is volt a régióban nagyobb gazdasági szereplő. Mindig arra törekedtünk, hogy a választék legyen helyi, specifikus, és lehetőleg olyant áruljunk, amit más nem árul. Ezért nyitottuk ki a „beszerzési ollónkat” Magyarország felé is. Egy időben legtöbb tizennégy Szuper üzlet működött Székelyudvarhelyen. De a szám folyamatosan változott: zártunk be, nagyobbat nyitottunk, osztódott. Úgy tűnik, újra el fogjuk érni ezt a számot, de ezúttal nagyobb üzletekkel. Mivel bejöttek a „multik” a térségbe, kényszerből mi is nagyobb üzleteket alakítottunk ki. Az 500 és 1000 négyzetméter közötti eladóegységekben láttuk a fantáziát.
- Székelyudvarhelyen a Spar üzlet volt az első vetélytárs?
- Igen. Bár a Spart inkább nevezem gyakorlatilag egy franchise jellegű romániai próbálkozásnak, amit, úgy tűnik, nem alapoztak meg kellőképpen. Emiatt jutottak csődbe, mert egyébként a koncepció a világon mindenhol működik. Mi is azt próbáljuk követni: a minőségre és nagy választékra alapozunk.
- Képletesen szólva, sikerült bekebelezni az egyik konkurens multinacionális áruházat, hiszen a Spar üzletcsarnokát most Önök birtokolják. Mit működtetnek a régi Spar áruházban?
- Az üzletláncunknak, amely időközben a Merkúr áruházakkal bővült, kellett egy logisztikai ellátó központ. Ezt a jelzett üzlet csarnokában alakítottuk ki, ami olyannyira jól sikerült, hogy nem csak a saját üzleteinket látjuk el ebből. Valójában egy gyűjtő raktár, amely a térségben létező más kiskereskedőket is hozzájuttatja jó árban, minőségi és jó árukhoz.
- Hány Merkúr nagyáruháza működik?
- Székelyudvarhelyen egy, Csíkszeredában kettő, Gyergyószentmiklóson egy, de hamarosan nyitunk még kettőt. Eldöntöttük, hogy visszamegyünk a tömbház-negyedekbe, és gyakorlatilag a székelyudvarhelyi Szuper üzletlánc mintájára fogunk terjeszkedni. Megmaradunk „nagyban” a Merkúr áruházakkal, de a Szuper üzletlánc át fog alakulni valamilyen szinten Góbé üzletlánccá. Ebbe nem csak a saját üzleteink fognak beletartozni, hanem azok a partner vevők is, akik a jelenlegi a C+C nevű logisztikai en-gros raktárunkból vásárolnak. Nem csak azt szeretnénk, hogy önmagunkat erősítsük, hanem meg szeretnénk erősíteni a környező községekben működő, jól orientált kiskereskedőket is, akik nem a mi tulajdonunkban vannak. Ezt egy partnerség keretében szeretnénk elérni, s az egész Székelyföldre kiterjeszteni.
- A cég üzleteiben egyre több magyar terméket lehet látni, erre külön figyelmet fordítanak?
- Egyrészt az ár–minőség függvénye volt a meghatározó a magyar termékek promoválásában, másrészt pedig a termékek ismertsége volt a döntő. A régióban 90% fölötti arányban magyar ajkú lakosság él, s úgy gondoltuk, hogy a magyar termékekre bizonyos szintű igény van. A magyarországi zöldség, gyümölcs vagy egyéb élelmiszeri termékek pedig jó minőségűek.
- Beváltak a magyar termékek a Székelyföldön?
- A reméltnél jobban beváltak. De ugyanakkor melléjük rendeltük a helyi termékeinket is. Így alakult ki igazából a Góbé termékskála. Jelenleg folyamatában van ennek a kiteljesítése.
- Ezt az Önök cége fejleszti ki?
- Ez egy teljesen saját gondolat, 100%-ban a cégnek a munkája. Ezzel nem csak profitot termelünk, hanem egy időben a régió arculatát, identitását is építjük.
- Kik kerülhetnek be a Góbé termékcsoportba?
- Csak székelyföldi beszállítókra korlátozódik. Arra törekszünk, hogy nagyobb hányadában a nyersanyag is itt termelődjön meg. Például a tejtermékeknél ezt már el tudtuk érni. A külföldi tejből dolgozó termelőnek nem igazán adtunk teret. Azt szeretnénk, hogy Székelyföld – mint régió – megerősödjön, a gazdák növeljék a tehénlétszámot, támaszkodjunk vissza a saját lábainkra, hogy amennyiben lehet, erről a piacról éljünk.
- Milyen típusú árukat csoportosít a Góbé termékcsoport?
- A tejterméktől a hús-hentes árun keresztül a fűszeres paradicsommártásig vagy akár a fagylaltig minden típusú élelmiszeri terméket tartalmaz. A termékcsoport egységes arculatát, a designt mi biztosítjuk, a csomagolást pedig minden termelő saját magának legyártatja. Ez egy általunk kontrollált és levédett kereskedelmi márka. A Székely termék egy védjegy, a Góbé termék pedig a mi cégünk kereskedelmi márkája. Már vannak olyan termékeink, amelyeken rajta van a Székely termék védjegy is.
- A Góbé termékcsoport csak a saját eladóegységeikben vásárolható meg?
- Amióta megnyitottuk a C+C nagybani eladást, megtalálhatók más kisebb kereskedelmi egységekben is. Nem arról van szó, hogy valamit csak magunknak akartunk csinálni. Valóban mi készítettük, mi próbáljuk kontrollálni – mert nem olyan könnyű önmagában kézben tartani –, a cél viszont az, hogy eljusson mindenkinek az asztalára. Természetesen vannak elvárások, amiket a kereskedő kell biztosítson, hiszen ezeknek egy része házias termék, amiben nincs tartósítószer, nincs színezékanyag, így kicsit érzékenyebbek, mint a mai új termékek, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek. Valójában két síkon indultunk el: az egyik az, hogy igazi jó házias ízeket teremtsünk meg, méghozzá egy felsőkategóriás prémium terméket. Például a házi vaj az tényleg kézi köpülésű vaj. Vagy a tejföl – konkrétan a muzsnai tejföl – az igazi tejföl, adalékanyagok nélkül. A prémium termék mellett van egy olcsóbb Góbé termék, amin nem írja, hogy házi termék, az viszont a piacon a legolcsóbb, és mégis minőségében a legjobbak között helyezkedik el. Tehát egyfajta árkontrollt is gyakorolunk ahhoz, hogy ösztönözzük a helyi termelők áruinak vásárlását.
- Miként érzékelhető a gazdasági válság az Önök tevékenységében?
- Nincs meg a tavalyi vagy tavalyelőtti növekedése a cégnek, de azért most is egy enyhe növekedésről számolhatok be. A vásárló kíváncsi természetű, elmegy ide is, oda is, megnézi, hol talál olcsóbban jobb minőséget. Van, akinek a multi jött be, van, akinek a helyi termékek. Mivel az áruforgalom szempontjából a térségben mi vagyunk a legnagyobb „kiskereskedők”, nem érezhető visszaesés. Ehhez a nagybani eladás is hozzásegített, de az a tanulság, hogy mindig az adott körülményekhez alkalmazottan kell valamit kitalálni, újítani, javítani.
- Egységes árakat alkalmaznak az egyes városokban minden eladóegységben?
- Általában igen. Bár ahol indokolt, vannak eltérések. Például ha van olyan multinacionális cég mellettünk, amely esetleg bizonyos termékeket adott árkategóriában kínál, ott lehetnek eltérések. Számomra az a kihívás, hogy a multik szemmel tartanak, és próbálnak hozzánk igazodni. Az elején zavart, hogy megjelentek a térségünkben is a multinacionális cégek, de ezt csak úgy lehet kezelni, ha jobb vagy olcsóbb vagy, jobb minőséget teszel az asztalra. Ki kell használni azt, hogy nagyok, és nehezen reagálnak. Rugalmasabbak kell legyünk, nyitottabbak a vásárló igényei felé.
- Mi a tapasztalat Csíkszeredában, ahol a Merkúr áruház közvetlenül a Kaufland szomszédságában épült fel?
- Amikor mi hozzákezdtünk a terjeszkedéshez, a Kauflandnak a területe már meg volt vásárolva. Mi ennek ismeretében vásároltuk meg a helyet, hiszen mi tudtuk azt, hogy más áruválasztékkal, más minőséggel megyünk. Nekünk egészen más a kereskedelmi politikánk. A Kaufland előtt nyitottuk, s amikor ők is elkezdték a kereskedelmi tevékenységüket 10–20%-os megingás volt észlelhető. Most pedig újra növekedőben van a kereslet a Merkúr áruházban. Azt látom, hogy Csíkszeredában megalapozottan konzervatív vásárlóközösségről beszélhetünk, akiknek az igényeire lehet építeni a Góbé termékcsoportot is. Újabban pedig bevezettük az 1+1%-os támogatási rendszert. Vagyis a vásárlói kártya használata révén a vásárolt összeg 1%-a marad a vevőnek, 1%-ot pedig közösségi célra utaljuk. Székelyudvarhelyen a Székelyudvarhelyért Közösségi Alapítványnak, Csíkszeredában pedig a Zöld SzékelyFöld Egyesületnek. Mindezek mellett természetesen nekünk a szociális kérdések szívügyeink. Támogatjuk a dévai Szent Ferenc Alapítványt, Csaba testvérrel nagyon jó a kapcsolatunk, én személy szerint szeretek ott lenni.
- A közeljövőben terveznek további terjeszkedést?
- Kinyilvánított módon székelyföldi üzletláncot építünk. Mostanáig csak Hargita megyében tevékenykedtünk, de egyre inkább más területekre is szeretnénk terjeszkedni. A következő lépés egy új Merkúr áruház megnyitása Sepsiszentgyörgyön, amire már az év végéig sor kerül.

Miklós Zoltán

Uh.ro, Korunk