Hogyan védhetjük gyermekeinket az internet veszélyeitől?

Nyomtatás

Image„Fel kell hívnunk a szülők figyelmét azokra a veszélyekre, amelyek a gyermekeiket érhetik az interneten, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a biztonságot nem új technológiákat képviselő programok telepítésével érjük el a neten, hanem a családi párbeszéddel.”

 
 
Giovanna Masceroni, egy katolikus kommunikációs intézet kutatója fogalmazott így, és beszámolt a SIR-nek, az Európai Unió által támogatott egyik legutóbbi felmérés eredményéről. A „kiskorúak és a világháló” elnevezésű felmérésben a megkérdezett gyerekek 39 %-a találkozott már az internet veszélyivel, azaz erőszakos, pornográf tartalmakkal, sőt megkísérelt csábítással is. 12%-ukat ez fel is kavarta.
A felmérésben összesen 25 országban 23 ezer 9 és 16 év közötti gyereket és ugyanennyi felnőttet kérdeztek meg. „A szülőknek meg kell tanulniuk a gyermekeikkel együtt böngészni a neten, és beszélni velük arról, hogy mit lehet csinálni a világhálón. Az internet nagy lehetőséget jelent a gyerekek számára, de nem kell démonizálni azt, hanem egyszerűen csak korlátozni az őket érhető veszélyeket. Ez a kutatás azt is megmutatta, hogy a gyerekek egy része már megtanult  védekezni.”
„A családban és az iskolában kell elkezdeni ennek a védelemnek a megerősítését, és nem annyira a technikai ismeretekre, hanem a kulturális megközelítésre irányítva figyelmünket” – hangsúlyozta a kutató.
Magyar Kurír