Ötéves a Hargita Megyei SOS Lelkisegély Szolgálat

Nyomtatás

ImageIdeális eszköz a telefonálás a kínzó gondok kimondására, keresni a megértést, türelmet, szeretetet. A segítségkérés pedig nem szégyen. Sokkal jobb tudatosítani, hogy baj van, és ebből a bajból meglátni az utat a remény felé, mint szélsőséges megoldást választani – mondja Simó Irma szakpszichológus, mentálhigiénés szakember, a Telefonos SOS Lelkisegély Szolgálat munkatársa.

Halló, szeretetszolgálat? – ezzel a kérdéssel hívta fel egy tízéves kislány a Telefonos SOS Lelkisegély Szolgálatot. Az utcáról telefonált elkeseredettségében. Nem tudta ugyanis, mit feleljen válófélben levő szüleinek, akik arra kérték őt és hétéves öccsét, hogy válasszanak, kivel szeretnének élni. Később kiderült, a szolgálatban levő önkéntes nemcsak a gyerekeknek segített, de egy házasságot is megmentett.
Ötéves tapasztalattal a háta mögött Simó Irma arra biztatja a lelki gondokkal küszködőket, valamint hozzátartozóikat, hogy bizalommal forduljanak hozzájuk. Krízishelyzetben, amikor a volt már nem érvényes, ami pedig lesz, az még nem alakult ki, az ügyelők segítenek, hogy a bajbajutottak új szemszöget tudjanak felfedezni.
A telefonos lelkisegély-szolgálat munkatársai olyan, kimondottan erre a szolgálatra kiképzett személyek, akik vagy pszichológusok, vagy más szakmabeliek, akikben mindenképpen benne van a természetes életszeretet. 80-120 órás alapképzés után válnak ügyelőkké, és ehhez a munkához folyamatos továbbképzés társul.
Hogyan tudják megakadályozni a kiégést az ügyelők? Havi egy-két alkalommal szakmai találkozókkal, megbeszélésekkel és félévente tartott tréningekkel, amikor a munka szórakozással, igazi kikapcsolódással társul. És ott vannak a visszajelzések is. Nincs belőlük sok, csak éppen annyi, amennyi mindig segít továbbmenni. Mint annak a tízéves kislánynak a hívása is, aki segítőjének el kellett mondja, hogy a szülők már nem válnak, ő pedig szalad játszani.
A Telefonos SOS Lelkisegély Szolgálat 2005. október elsején indult Székelyudvarhelyen. 2008. novemberében csíkszeredai stáb csatlakozott a szolgálathoz. Az udvarhelyi és a csíki stáb 30 önkéntessel látja el a napi ügyeletet este 19 órától éjfélig, a krízisben és bajban, nehézségben szenvedőknek támaszt nyújtva. Távlati céljuk a 24 órás elérhetőség.
Aki úgy érzi, telefonon könnyebben el tudja mondani gondjait, és jól jönne a szakemberek segítsége, hívja a 0800–800–808-as vezetékes vagy a 0754–800808, 0723–800808-as mobiltelefonszámokat.

Takács Éva

Hargita Népe